Ga naar hoofdinhoud

Gratis test op westnijlvirus bij paarden door GD Diergezondheid

Dierenartsen kunnen bij een verdenking van het westnijlvirus bij een paard een serumbloedmonster opsturen naar GD Diergezondheid. Het monster test gratis of het paard besmet is met het westnijlvirus, dit wordt gesubsidieerd.

De overheid wil in beeld krijgen waar het virus zich circuleert en zorgt daarom voor deze test, om het virus zoveel mogelijk onder controle te krijgen. Vorig jaar werd het virus aangetoond bij zowel wilde vogels, muggen als acht mensen. Volgens GD is de kans klein dat muggen deze ziekteverwekker overdragen op mensen en paarden.

Neurologische verschijnselen na besmetting

Toch wordt geprobeerd om de viruscirculatie zo snel mogelijk in beeld te brengen. Dat is de reden voor dit onderzoek naar het westnijlvirus. Het virus wordt vooral tussen juni en november door muggen verspreid. Het leidt bij paarden tot neurologische verschijnselen.

Meldplichtige ziekte

Omdat de door het westnijlvirus veroorzaakte ziekte meldplichtig is, moeten positieve resultaten aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit worden doorgegeven. Toestemming van de eigenaar van het paard is dus nodig.

Vanuit het paard geen verdere verspreiding

Doordat het virus vanuit het paard niet verder kan worden verspreid, hebben positieve gevallen geen gevolgen voor het paard of de locatie waar dit paard staat. Wel geldt bij een positieve uitslag nog een extra test door het RIVM of Wageningen Bioveterinary Research ter bevestiging.

Bron: Horses.nl/Nieuwe Oogst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook