Ga naar hoofdinhoud

Herfsttijloos ( Giftige plant) gevonden in paardenhooi

Foto Lonneke Ruesink

Bij de gezondheidsdienst voor dieren werd begin deze week een monster hooi aangeleverd voor onderzoek. Het monster kwam uit een grote partij natuurhooi, afkomstig uit de de Eiffel in Duitsland. In het hooi zaten onbekende planten en dit bleken Herfsttijlosen te zijn.


Een deel van deze partij is geleverd op een stoeterij in Brabant waar het gedurende circa vier weken is gevoerd. Er zaten onbekende planten in, die de meeste paarden lieten liggen. Twee dieren aten echter wel alles op: zij werden na een week of vier ziek. Het ene paard kreeg koliek, werd apathisch en is ge-euthanaseerd, het andere paard kreeg diarree en bleef leven. De rest van de dieren heeft tot op heden gelukkig geen klachten.
De onbekende planten in het hooi bleken Herfsttijloos (Colchicum autumnale) te zijn. Herfsttijloos is in Nederland hoogst zeldzaam maar komt in zuidelijkere gebieden veel voor. De plant is giftig voor meerdere diersoorten, waaronder het paard. Ze bevat colchicine wat onder meer schadelijk kan zijn voor ongeboren veulens, irriterend is voor de slijmvliezen, diarree veroorzaakt en problemen kan opleveren met de nierfunctie en het centraal zenuwstelsel. Uiteraard is de leverancier van het hooi ingelicht.
De NVWA is op dit moment druk bezig uit te zoeken waar de rest van de partij hooi naartoe is gegaan. Bij twijfel over uw hooi  of over onbekende planten in uw ruwvoer kunt u dit laten onderzoeken en voor informatie kan uw dierenarts contact opnemen met de Gezondheidsdienst voor dieren (0900-1770 optie 5)

Klik hier voor foto’s van Herfsttijloos

Bron: Horses/Gezondheidsdienst voor Dieren

2 reacties op “Herfsttijloos ( Giftige plant) gevonden in paardenhooi

  • N.Vermeulen

    Jaren terug is onze hond overleden doordat hij wat had geknabbeld aan Herfsttijloos.
    Binnen 24 uur was het gebeurd. Zeer giftig spul dus!

  • M. Verspaandonk

    Toch wel belangrijk als je veel met paarden werkt dat je enige basiskennis hebt van welke planten je paard doodziek kan worden. Misschien iets voor de toekomst om dit in een opleiding of via gerichte voorlichting aan mensen werkzaam in de paardenwereld mee te geven. Taxus is zo.n beruchte venijnige plant. Een heel leger paarden van napoleon was agv het eten van deze plant gestorven. De zijdeplanf, jacobskruiskruid en de herfststijlloos zijn ook al jaren beruchte planten. Dit heb ik al vaker door gidsen tijdens natuurwandelingen horen vertellen. Heel erg voor paard en eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook