Ga naar hoofdinhoud

Hogere Gastrine-productie bij luchtzuigers

Paarden die lucht zuigen produceren meer Gastrine, een hormoon dat aanzet tot productie van maagzuur, dan andere paarden als zij met grote hoeveelheden in één keer worden gevoerd, dit blijkt uit een onderzoek  dat afgelopen maand werd gepubliceerd in de ‘Journal of Equine Veterinary Science’.

De onderzoekers van de Michigan State University verwachtten dat lucht zuigende paarden een grotere aantasting van het slijmvlies zouden hebben en meer Gastrine zouden produceren naar aanleiding van grote hoeveelheden voer ineens, in plaats van meerdere malen kleine beetjes.

Voor dit onderzoek vormden achttien merries de onderzoeksgroep, de helft ervan vertoonde lucht zuigend gedrag. Zij stonden in een weiland waar ze de hele dag beschikking hadden over hooi en werden voor het onderzoek op een dieet gezet van twee keer per dag een volledige maaltijd in één keer.

In de 24 uur die volgde werd het gedrag van de paarden geobserveerd en werd de concentratie Gastrine in het lichaam van de paarden gemeten. Na de metingen gingen de paarden weer voor 72 uur de wei in.

Zo ontdekten de onderzoekers dat de Gastrine-contentratie na  60 minuten en na 120 minuten, na de grote maaltijden ineens, hoger lag bij de luchtzuigers.

Bron: Horses/ Horsetalk

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook