Ga naar hoofdinhoud

ISES pleit voor standaard meetinstrument bij neusriemcontrole

Neusriemcontrole Foto: Rick Helmink
Verschillende landen hebben in het kader van paardenwelzijn wijzigingen het Algemeen Wedstrijdreglement doorgevoerd die te strakke neusriemen in alle disciplines verbiedt. Maar er wordt op verschillende manieren gemeten hoe strak de neusriem zit. International Society for Equestrian Science pleit na hernieuwd onderzoek voor een standaard meetinstrument waarmee objectief kan worden vastgesteld of de neusriem niet te strak zit.

ISES doet al jaren onderzoek naar het effect van een te strakke neusriem op het welzijn van het paard. Het blijkt dat paarden stress ondervinden door een te strak aangesnoerde neusriem. Paarden reageren gevoeliger op druk op het bit en mogelijk verminderd ook de doorbloeding. Hierdoor kan zelfs bot- en weefselbeschadiging optreden. Met een strak aangesnoerde neusriem zijn trainingsfouten te verhullen, zo maskeert het ongewenste gedragingen als uitingen van pijn en het uitsteken van de tong. ISES wil met de controle door stewards het welzijn van de paarden verbeteren en de jurybeoordeling eerlijker maken.

Standaard meetinstrument

ISES pleit, na hernieuwd onderzoek, voor een standaard meetinstrument waarmee objectief kan worden vastgesteld of de neusriem niet te strak zit. Alle instanties op paardensport gebied moeten op dezelfde manier meten. Nu zoals nu de stewarts van de FEI die aan de zijkant van het hoofd meten hoe strak de neusriem zit, of zoals in Nederland de KNHS de regel hanteert dat er minimaal 1,5 cm. ruimte moet zijn tussen neusriem en neusbot midden op de neus gemeten.

Gebrek aan objectieve monitoring

“De schaarste aan gerapporteerde incidenten van ruiters die worden bestraft voor te strak getrokken neusriemen in wedstrijden suggereert een gebrek aan objectieve monitoring van richtlijnen en aanbevelingen met betrekking tot de neusriem”, zegt ISES in een verklaring. “Subjectieve controles uitgevoerd zonder een uniforme aanpak inclusief het gebruik van een gestandaardiseerd hulpmiddel op het frontale neusvlak zullen resulteren in inconsistente metingen en resultaten. Het welzijn van paarden kan hierdoor worden aangetast.”

Lees hier de hele verklaring van ISES.

Bron Horses Daily

 

2 reacties op “ISES pleit voor standaard meetinstrument bij neusriemcontrole

 • Frans Berings

  Waarom word er geen verschil gemaakt tussen de lage africhtingsneusriem, en de hoge neusriem?
  Er is een groot verschil in de mate waarin het paard de mond kan openen bij 2 vingers achter de lage africhtingsneusriem, en de hoge neusriem.
  Bij een hoge neusriem die is aangesloten (niet aangesnoerd!) kan het paard de mond zeker zover openen als bij de lage africhtingsneusriem waar 2 vingers achter kunnen.
  Gaan er 2 vingers achter de hoge neusriem, dan heeft deze geen enkel nut meer, en kun je deze ook wel weglaten.

 • Debora

  Snap je punt, maar ik denk dat dan juist een meetinstrument daar een goede oplossing in kan zijn. Je behoudt de functie van de neusriem en de controle zal ten aller tijden objectief zijn. Ik denk dat het ook een hele goede ontwikkeling zal zijn voor de sport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.