Ga naar hoofdinhoud

KNHS adviseert ruiters en wedstrijdorganisaties in hitte: ‘Zet het welzijn voorop!’

De komende dagen hebben we te maken met extreme temperaturen in Nederland en daarom adviseert de KNHS ruiters en wedstrijdorganisaties daar rekening mee te houden. "Zet het welzijn voorop", is het devies. Wedstrijden verbieden kan de KNHS niet in zo'n geval, maar wel benadrukt de bond dat het vanaf 35 graden verboden is paarden (zonder airco) te vervoeren.

“Komend weekend staan er verschillende wedstrijden op de agenda door het hele land. Wij adviseren wedstrijdorganisaties maatregelen te treffen. Welke dat zijn kun je hier terugvinden”, schrijft de KNHS.

Zet het welzijn altijd voorop

“Er kunnen grote lokale verschillen qua temperatuur en omstandigheden per terrein zijn. Denk bijvoorbeeld aan een open wedstrijdveld zonder stallen versus een locatie met geventileerde stallen en losrijdmogelijkheden uit de zon. Heb je je ingeschreven voor een wedstrijd en twijfel je of je wel of niet wilt gaan? Bedenk dan goed dat niemand je verplicht om op wedstrijd te gaan. Ook hier geldt; kijk goed naar je paard, zet zijn welzijn voorop en meld af als je het niet ziet zitten. Overleg met de wedstrijdorganisatie hoe met het inschrijfgeld om te gaan. Soms zit er niks anders op dan het inschrijfgeld voor lief te nemen”, aldus de KNHS.

KNHS kan geen wedstrijden afgelasten

“Soms vragen mensen zich af waarom de KNHS niet alle wedstrijden afgelast bij warm weer. Het is goed om te weten dat de KNHS niet de organisator is van de competitie zoals dit bij veel andere sportbonden het geval is, maar dat dit de wedstrijdorganisaties zijn. Uiteraard komt de KNHS wedstrijdorganisaties die vanwege het warme weer hun wedstrijd/meetmoment afgelasten tegemoet door geen wedstrijdafdracht in rekening te brengen/”

Vervoeren van paarden vanaf 35 graden verboden

Het is wel verboden om paarden (zonder airconditioning) te vervoeren vanaf 35 graden. “Vanaf 30 graden is er een verbod op lang transport en vanaf 35 graden is ongeconditioneerd transport van paarden niet toegestaan. Heb je een volledig geconditioneerde wagen? Dan mag het wel. Uiteraard is spoedvervoer naar een kliniek wel toegestaan. “

Nieuw protocol extreme temperaturen

Het protocol extreme temperaturen is inmiddels in werking getreden. Het protocol is dit voorjaar nieuw geschreven en hier terug te vinden.

Bron: Horses.nl/KNHS

Eén reactie op “KNHS adviseert ruiters en wedstrijdorganisaties in hitte: ‘Zet het welzijn voorop!’

  • paulien zonhoven

    En weer is het zo geregeld dat de KNHS geen verantwoording neemt. Organisaties en ruiters moeten het maar zelf uitzoeken. De meeste wedstrijdorganisatie bestaan uit vrijwilligers en het is toch flauw van de KNHS om mensen met een dergelijke verantwoordelijkheid op te zadelen. Verschuil je niet achter het feit dat wedstrijdorganisaties de organisator van de competitie zijn. Alles gebeurt onder auspiciën van de KNHS. Zonder goedkeuring van de KNHS geen wedstrijd. Dan dien je als bond ook je verantwoordelijkheid te nemen bij extreme omstandigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook