Maden bewezen effectief bij wondgenezing - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Maden bewezen effectief bij wondgenezing

Foto Lonneke Ruesink
Uit onderzoek van wetenschappers van de universiteit in Lyon blijkt dat maden een belangrijke rol kunnen spelen bij wondgenezing. De inzet van maden bleek in 93% van de gevallen effectief.

Tijdens het onderzoek zijn 41 paarden met verschillende verwondingen behandeld. Afhankelijk van het type, grootte en plaats van de verwonding werden de maden via direct- of indirect contact ingezet. In sommige gevallen werd de therapie een tweede keer toegepast om het gewenste genezingsniveau te bereiken. De therapie bleek bij 38 paarden binnen een week effectief. Bij drie paarden bleek er een dieperliggende reden waardoor de therapie niet werkte. In twee gevallen waren er tumoren aanwezig en in één geval was het onderliggende bot aangetast.

“Deze resultaten laten zien dat therapie met maden de potentie heeft een integrale plaats in te nemen bij moderne wondverzorging. Het kan voor de behandelingen van verschillende soorten verwondingen worden gebruikt. De hoge kosten zijn een beperkende factor, maar de methode moet overwogen worden als conventionele methoden niet werken”, aldus onderzoeksleider Olivier Lepage. “Hoewel we misschien geneigd zijn om te denken dat maden wel het laatste is wat we willen zien op een schone wond, laat dit onderzoek zien dat maden effectief kunnen zijn bij de verwijdering van beschadigd weefsel”, aldus EVJ-redacteur Celia Marr.

Klik hier voor het volledige onderzoeksrapport.

Bron: Horses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook