Ga naar hoofdinhoud

Meer dan 35 graden: wedstrijden mogen, paarden vervoeren niet

De KNHS heeft afgelopen maandag wedstrijdorganisaties gevraagd rekening te houden met de voorspelde hitte, maar verbiedt wedstrijden niet. Ondertussen is ook het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen in werking getreden. Dat houdt in dat paarden (en andere dieren) niet mogen worden vervoerd bij temperaturen boven de 35 graden en daar wordt ook op gecontroleerd door de NVWA.

Er is dus geen specifieke regelgeving die het organiseren van evenementen bij bepaalde temperaturen verbiedt, voor het vervoer van paarden naar evenementen zijn wel dierenwelzijnsregels van toepassing. Bij temperaturen boven de 35 graden mogen paarden niet worden vervoerd.

35 graden in de wagen

Daarrnaast is  er nog iets waar paardenhouders rekening mee moeten houden: Voor lange afstandstransporten (langer dan 8 uur) is de wettelijke norm 30 graden in de wagen met een uitloop van +/- 5 graden. Dat betekent dat bij langdurig transport de norm van 35 graden ín het vervoersmiddel geldt. Bij overige transporten kijken inspecteurs naar de omstandigheden van de dieren.

Bron: Horses.nl

 

7 reacties op “Meer dan 35 graden: wedstrijden mogen, paarden vervoeren niet

 • marijke

  Jammer dat de KNHS geen duidelijke stelling inneemt wat betreft het hitte-protocol. Boven de 35 graden gewoon GEEN wedstrijden . Duidelijke taal. Niet de beslissing overlaten aan de ruiters.

 • Maureen

  Ik vind 35 graden al aardig aan de top van welgesteldheid van een paard. Aangezien ze in lagere temperaturen al last van de warmte hebben. Aangezien een trailer niet of nauwelijks luchtcirculatie heeft (ondanks een open achterkant) met een plastic tot metalen kap erop, denk ik dat ze de maximale temperatuur toch bij moeten gaan stellen.
  En de wedstrijden: gewoon NIET doorlaten gaan. We hebben het hier wel over de welgesteldheid van de dieren. Wat te denken van een springparcours of intensieve dressuur wedstrijd. Dat vergt nogal wat van een paard. Ik zou als eigenaar ter bescherming van mijn paard al helemaal niet gaan. Hoef ik niet eens over na te denken!

 • Sven

  Boven de 27 graden ga je toch niet op wedstrijd. Lekker met een jasje,rijbroek en warme laarzen aan en dan ook nog een cap op je kop…. . Ben wel gek , maar niet dom. Sporten in warm weer doe je met een shirtje en een korte broek. Boven de 27 graden ga je naar het strand of het zwembad verkoeling zoeken. Dat is mijn mening.

 • T. de Bruin

  Nou, ik hoop dan maar dat het vervoer van slachtdieren ook stilgelegd wordt en dat daar HEEEL goed op wordt gecontroleerd.

 • A. van Gerven

  Nou ben vandaag toch diverse paardentrailers met inhoud tegen gekomen, onverantwoord !

 • Marian

  Jammer dat de Knhs de verantwoording niet neemt .
  KNHS kan wel het advies geven om wedstrijden af te lasten. Een ieder die zich zelf respecteert en zijn paard. Gaat met deze temperatuur niet met zijn paard op pad. Voor mij ligt de grens bij 25 graden.

 • Belachelijke stelling van het KNHS! Maar goed, bij 35 graden of meer mag er niet worden vervoerd en gaan de wedstrijden dus sowieso niet door.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook