Ga naar hoofdinhoud

Paul Estermann veroordeeld voor paardenmishandeling

Paul Estermann met Castlefield Eclipse Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De Zwitserse springruiter Paul Estermann is door een openbaar aanklager schuldig bevonden aan dierenmishandeling. Estermann ontkent de beschuldigingen, waardoor in het Zwitserse rechtssysteem een hogere rechter zich over de zaak moet buigen en de topruiter dus nog niet definitief schuldig is bevonden.

In oktober bracht het Zwitserse dagblad Blick schokkende foto’s naar buiten (let op dit zijn heftige beelden). De foto’s van de buik van het paard zouden zijn van zijn gestorven olympische merrie Castlefield Eclipse (v. Obos Quality).

Groom

In het voorjaar van 2017 kwam de kwestie voor het eerst aan het licht. De Tsjechisch groom Zdenek Dusek overhandigde toen de eerste foto’s van het gewonde paard aan de politie. Volgens verschillende Zwitserse publicaties heeft een lokale aanklager in Sursee Estermann wegens dierenmishandeling veroordeeld. Maar de definitieve schuldvraag moet nu een hogere rechter gaan beantwoorden.

Openbaar ministerie

Het openbaar ministerie gaat ervan uit dat Estermann meerdere keren met een dressuurzweep herhaaldelijk, gewelddadig en buitensporig de flanken en onderbuik heeft geraakt. Dit deed de Zwitser volgens het OM om een beter trainingsresultaat te bereiken. Op dezelfde manier zou een tweede paard schade hebben opgelopen.

Straf

De officier van justitie heeft de springruiter nu gestraft voor meervoudige schendingen van de dierenwelzijnswet met een voorwaardelijke boete van 90 dagtarieven van 160 Frank en een boete van 3600 Frank. Bovendien moet de veroordeelde de kosten dragen. Estermann heeft bezwaar gemaakt. De zaak gaat nu naar de rechtbank Willisau.

Zwitserse ruiterfederatie

Een verklaring van de Zwitserse Ruiterfederatie (SVPS) stelt dat het vermoeden van onschuld van toepassing is: “Zolang Paul Estermann niet definitief isveroordeeld, geldt het vermoeden van onschuld. Als hij in de rechtbank schuldig wordt bevonden, zal de SVPS verdere actie overwegen.”

Estermann nam op het EK in Rotterdam nog gewoon deel met Lord Pepsi.

Bron: St-Georg/Blick

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

5 reacties op “Paul Estermann veroordeeld voor paardenmishandeling

 • paulienzonhoven

  hij is nog niet veroordeeld dus de kop dient te zijn : gedaagd vanwege vermoeden van mishandeling.

 • MJ Kochx

  Als deze wonden inderdaad zijn veroorzaakt door een dressuurzweep, ben ik toch benieuwd hoe men dit voor elkaar heeft gekregen … lijkt meer op een ‘kat met 9 staarten’ zoals die in de middeleeuwen als lijfstraf werd gebruikt. Benieuwd wat de hogere rechter hiervan maakt.

 • Dirk Willem Rosie

  @paulienzonhoven: Hier hebben we inderdaad even over nagedacht. Het Zwitserse systeem zit kennelijk anders in elkaar dan het Nederlandse. De definitieve schuldvraag moet door een hogere rechter worden beantwoord. Maar Estermann is al wel veroordeeld, namelijk tot een voorwaardelijke boete van 90 dagtarieven van 160 Frank en een boete van 3600 Frank. Bovendien moet hij de kosten van de eerste aanleg dragen. Daarom hebben we na ampel beraad toch gekozen voor ‘veroordeeld’ in plaats van ‘aangeklaagd’.
  We zullen de zaak op de voet volgen. En uitgebreid publiceren, ook als er een ander oordeel van de hogere rechter komt.

 • marcel dufour

  Als hij wederom veroordeeld wordt dan zou hij de rest van zijn leven een verbod op het houden en/of rijden van paarden moeten krijgen.
  Verder zou de FEI hem de toegang tot ieder paardensportevenement moeten weigeren voor langere tijd.
  Iedere straf die minder zwaar is is een aanfluiting.

 • Lin

  Zonder hem te gaan verdedigen ben ik wel benieuwd naar de precieze bewijslast… ik lees “de foto’s zouden zijn van…’ Is er dus hard bewijs dat dit echt om Eclips gaat? Heeft iemand het zien gebeuren? Heeft iemand (naast de groom) dit paard gezien in de dagen er na?
  Als het puur gaat om een close-up foto van de buik van een paard en de klacht van de groom wordt het een lastige kwestie lijkt me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook