Ga naar hoofdinhoud

Reportage brengt mishandeling afgedankte Australische renpaarden aan het licht

Foto: Yolande Tilmans

Uit een undercoveronderzoek is naar voren gekomen dat honderden Australische renpaarden in een slachthuis in Caboolture (Queensland) gruwelijk zijn mishandeld. Een vijftig minuten durende reportage van Australian Broadcasting Corporation (ABC) toont hoe voormalige renpaarden worden geschopt, geslagen, elektrische schokken krijgen en gedood worden in het Meramist-abattoir.

De beelden zijn over een periode van twee jaar door klokkenluiders verzameld. De extreme omvang van dit schandaal heeft iedereen verbijsterd. Volgens de paardenrace-industrie eindigen er jaarlijks 34 renpaarden in een slachthuis, maar volgens de informatie van ABC zou het Maramist-abattoir jaarlijks rond de 4.000 renpaarden slachten. Het slachthuis van Meramist is één van de twee faciliteiten in Australië die paardenvlees mogen verwerken en exporteren. Daar worden maandelijks rond de 500 paarden verwerkt en het vlees wordt voor menselijke consumptie verkocht aan Europa en Azië.

Afgedankt

ABC-onderzoeksverslaggever Caro Meldrum-Hanna gaf aan dat ongeveer 300 renpaarden die in slechts 22 dagen door het slachthuis gingen, een gecombineerde winsom van bijna 5 miljoen Australische dollar hadden. In de reportage komt ook de vierjarige Absolute Win in beeld. Een paard dat werd aangeschaft voor 180.000 Australische dollar, maar die zijn belofte niet waarmaakte en dat moest bekopen met een enkeltje slachthuis.

Geterroriseerd

Hoewel de wet rond renpaarden zo is opgesteld dat gepensioneerde renpaarden niet geslacht mogen worden, is het in sommige staten van Australië wel toegestaan. In de documentaire werd onthuld dat renpaarden uit andere staten illegaal naar Queensland worden gebracht, om daar geslacht te worden. In de slachthuizen zitten paarden in te kleine kisten en kunnen niet bewegen, terwijl medewerkers elektronische schokken op hun rug en anus aanbrengen. Daarnaast worden paarden geslagen, geschopt en geterroriseerd.

De reportage is hier te bekijken (let op: schokkende beelden)

Bron: Animals Today

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

3 reacties op “Reportage brengt mishandeling afgedankte Australische renpaarden aan het licht

 • C Buuron

  Wat verschrikkelijk , is geslacht worden al niet traumatisch genoeg!
  Is het dan toch waar, zijn sommige mensen wreder dan de wreedste diersoort.
  Persoonlijk heb ik alleen t bericht gelezen , dat alleen geeft al een gevoel van afkeer ,woede en een ziekmakende misselijkheid.
  Wat mankeren sommige mensen toch?!

  En bovenal vraag ,WAAROM TOCH?

 • Sanne

  Ik ga het filmpje niet bekijken, mijn gevoel zegt me nu al genoeg…. wreed…
  Hard gewerkt op zeer jonge leeftijd al, afgedankt en dan nog door een stelletje beulen afgeranseld worden in een land waar ik het in ieder geval niet zou verwachten. De beulen gaan waarschijnlijk weer vrijuit en de dieren trekken wederom aan het kortste eind. Hopelijk wil Australië geen gezichtsverlies en sluiten ze deze slachterijen per direct. Waarom waarom waarom… waarom zijn sommige mensen zo extreem wreed tegen de dieren die hard hebben gewerkt, die altijd eerlijk zijn geweest en de benen onder hun lijf vandaan hebben gerend voor de mens…. waarom ?

 • A. van Duinen

  De titel is nogal zacht uitgedrukt! Afschuwelijke praktijken zijn blijkbaar de standaard voor afgedankte racepaarden. Kei hard werken en duizenden of zelfs miljoenen verdienen voor de eigenaar en uiteindelijk eindigen als hondenvoer nadat je eerst ben vernederd tot aan het bot. Petje af voor de renpaardensport, daar wil je toch niet tussen gezien worden. Maar ja, je kan er tenslotte geld mee verdienen en dat is prioriteit nummer 1!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook