Ga naar hoofdinhoud

Veertien paarden bevrijd uit stallen met 1,5 meter dikke mestlaag

Eén van de verwaarloosde paarden. Foto: Dierenbescherming

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de politie hebben in een zwaar vervallen stal in West-Brabant veertien paarden bevrijd. De paarden stonden tot hun knieën in een laag van 1,5 meter mest en er kwamen slijptol, breekijzers en rieken aan de pas om de dieren uit de hachelijke situatie te redden. Naar schatting hebben de paarden twee jaar lang geen daglicht gezien.

De politie werd getipt door iemand die zich zorgen maakte om de paarden en kwam het misstand zo op het spoor. Een aantal van de paarden had in geen jaren een hoefsmid gezien en had te kampen met omgekrulde hoeven.

Tot hun knieën in de mest

De toplaag van de 1,5 meter hoge laag mest was nog nat waardoor de dieren nergens droog konden liggen. Omdat sommige paarden tot hun knieën in de mest stonden konden hun hoeven niet direct goed worden bekeken. Een groot aantal paarden bleek ernstig lange hoeven te hebben en voor een van hen was het noodzakelijk om  ter plekke behandeld te worden door een dierenarts en hoefsmid.

Uren bezig geweest om de paarden te bevrijden

De LID en politie zijn met een slijptol, breekijzers en rieken vele uren bezig geweest om de paarden te bevrijden uit hun benarde positie. De dieren waren bang om van de berg mest af te moeten springen. Het was een behoorlijke klus die met beleid geklaard is. De dieren zijn, na overleg met RVO*, in bewaring genomen en overgebracht naar een opvangadres waar ze een schoonmaakbeurt, verdere medische controle en nodige verzorging krijgen.

Proces-verbaal

De paarden zijn overgebracht naar een opvangadres, waar ze worden verzorgd en veterinaire zorg krijgen. Tegen de eigenaar is een proces-verbaal opgemaakt.

Klik hier voor foto’s.

Bron: Dierenbescherming

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

2 reacties op “Veertien paarden bevrijd uit stallen met 1,5 meter dikke mestlaag

  • Brenda

    Als de dierenbescherming nou is na de eerste melding polshoogte gaat nemen dan had dit eerder gezien geweest. Lijkt mij niet de eerste melding die gedaan is hierover. Kan me niet voorstellen in elk geval

  • Annemarie

    Beste Brenda,
    Dat is nogal een beschuldiging! Zo iets moet je nooit doen als je niets van de zaak af weet. Ik ben geschokt door het nieuws en blij dat de dieren zijn weggehaald. Goed gedaan dierenbescherming en instanties!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook