Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe methode om incomplete botbreuken bij paarden tijdig te ontdekken

Onderzoekers hebben bevestigd dat echografie een handig en betaalbaar instrument is om vroegtijdig stressfracturen in het paardenbeen te ontdekken. In combinatie met radiografie kan het bijdragen aan het genezingsproces.

Een stressfractuur is een incomplete botbreuk. De breuk wordt veroorzaakt door ongewone of herhaaldelijke belasting op het bot. Vroegtijdige signalering van een stressfractuur bij sportpaarden is belangrijk om catastrofale gevolgen te voorkomen.

Maar het kan moeilijk zijn om deze kleine scheurtjes op te sporen, vooral op het opperarmbeen (het bot tussen de schouder en ellebooggewricht) van het paard als je geen toegang hebt tot apparatuur voor nucleaire scintigrafie (botscan). Maar dierenartsen hebben onlangs een manier gevonden om dit met een meer toegankelijke en betaalbare aanpak te doen: echografie.

Veel voorkomend

Stressfracturen in het opperarmbeen komen veel voor bij renpaarden en kunnen catastrofale breuken tot gevolg hebben, als ze niet worden herkend”, zegt Betsy Vaughan, professor echografie voor grote diersoorten aan de University of California, School of Veterinary Medicine.

Nucleaire scintigrafie wordt aanbevolen voor het onderzoek naar stressfracturen, zegt ze, maar het kan kostbaar zijn en is niet op alle locaties beschikbaar. Bovendien kan “radiografie onbetrouwbaar zijn om stressfracturen in de opperarmbeen op te sporen, vanwege hun locatie op de bovenste ledematen.”

Onderzoek bij renpaarden

Echografie daarentegen is voor de meeste dierenartsen gemakkelijk verkrijgbaar en is nu onderzocht als instrument voor onderzoek van deze fracturen. De resultaten van het onderzoek werden in december gepresenteerd tijdens de American Association of Equine Practitioners Convention,in San Francisco, Californië.

Evaluatie

De onderzoekers evalueerden de medische gegevens van vijf volbloed renpaarden van 3 tot 4 jaar oud en waarvan vermoed werd dat ze stressfracturen hadden. De belangrijkste bevindingen waren: alle paarden met vermoedelijke stressfracturen waren teruggekeerd op de racebaan na herstel van andere verwondingen. Ze ontwikkelden na terugkeer op de renbaan acute kreupelheid na drie tot twaalf maanden wat aanleiding gaf tot nader onderzoek.

In totaal registreerden de dierenartsen zeven stressfracturen: twee paarden hadden bilaterale fracturen (één breuk in elk voorbeen), twee paarden hadden breuken aan het rechterbeen en één had een breuk aan het linkerbeen. In haar presentatie zei Vaughan dat twee paarden nog steeds werden gerehabiliteerd, twee konden weer worden gebruikt als rij- en racepaard en één was met pensioen.

Conclusie

Samenvattend zei ze: “Echografie is een nuttig en economisch screeningsinstrument om stressfracturen te identificeren en kan met radiografie worden gebruikt om het genezingsproces te volgen. Belangrijk is te onthouden dat een normaal echoscopisch onderzoek de stressfractuur niet uitsluit. Aanvullende onderzoeken zijn soms nodig om de fracturen op te sporen.”

 

Bron: thehorse.com

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook