Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek tv-programma: Zes konikveulens gestolen in Oostvaardersplassen

Afgelopen zomer zijn zes konikveulens en een heckrundkalf uit de Oostvaardersplassen gestolen. Dat blijkt uit onderzoek van het TV-programma Medialogica. Staatsbosbeheer bevestigde het misdrijf en deed aangifte van diefstal en stroperij.

Volgens Joke Bijl, woordvoerder Staatsbosbeheer, is het onduidelijk wie de dieren heeft meegenomen. “Er zaten hele jonge dieren bij en dat is niet goed. Een jong veulen heeft de biest van zijn moeder nodig.” Het Openbaar Ministerie onderzocht de diefstal eerder zonder resultaten. Het OM Midden-Nederland laat in het programma weten dat ze verder onderzoek niet kunnen rechtvaardigen vanwege gebrek aan concrete aanknopingspunten.

Video konikveulen

Verder ontving Medialogica een video waarop een veulen te zien is dat uit de Oostvaardersplassen zou komen. Het dier bevindt zich in een achtertuin en op de achtergrond is commentaar te horen: ‘We halen ze allemaal weg’ en ‘Dit hebben we toch maar mooi geflikt’.

Hetzelfde dier

Staatsbosbeheer was op de hoogte van de video en heeft het beeldmateriaal eind november aan de politie overgedragen. Verschillende medewerkers herkenden het getoonde veulen. Volgens Bijl weten de boswachters in het natuurgebied precies wanneer een merrie een jong heeft. Ook weten zij hoeveel dieren op een bepaalde plek lopen. Een boswachter van de Oostvaardersplassen liet aan de programmamakers weten ‘100 procent’ zeker te zijn dat het veulen uit het natuurgebied bij Lelystad komt.

Pierrotstreepjes

Tanja de Bode, onderzoeker van gedrag en anatomie van konikpaarden en sinds juli beheerder van de kudde in het Oostvaardersveld, herkent het veulen ook. De dieren hebben volgens haar hele specifieke wildkenmerken boven de ogen; de zogenaamde pierrotstreepjes.

Uitzending

Morgenavond blikken in Medialogica verschillende betrokkenen van de Oostvaardersplassen terug op een roerig jaar. De uitzending is vanaf 21.05 uur te zien op NPO2.

Klik hier voor meer achtergrond over deze aflevering van Medialogica.

Bron: Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook