Ga naar hoofdinhoud

Onkunde zorgt voor welzijnsproblemen

Voeding
Foto Lonneke Ruesink
“Paardenhouders zorgen goed voor hun paarden. Als er sprake is van welzijnsproblemen bij het houden van paarden heeft dit bijna nooit te maken met onwil, maar met onkunde,” aldus Piet Jansen, voorzitter Sectorraad voor Paarden (SRP). Daarom wordt maandag gestart met een nieuwe campagne ‘Ik zorg goed voor mijn paard! Wat doe jij?’. De campagne is een initiatief van de SRP en richt zich op het verbeteren van kennis en het wegnemen van onkunde over paardenwelzijn.

“Paardenhouders zijn zelf verantwoordelijk voor het welzijn van hun dier, onze rol is hen informeren over de juiste verzorging van een paard. We roepen alle paardenliefhebbers in Nederland op deze actie via social media en posters uit te dragen”, aldus Jansen. De nieuwe website www.voorkompaardenleed.nl biedt praktische tips over de juiste verzorging van het paard, voeding, huisvesting, beweging, gezondheid en gedrag. Anky van Grunsven is één van de boegbeelden van de campagne die via de website, posters en social media paardenhouders informeert over de juiste verzorging van een paard.

Bron: Horses

 

5 reacties op “Onkunde zorgt voor welzijnsproblemen

 • Nicole

  Behalve dat er veel onkunde is, zie ik ook om me heen zwijgende mensen. Waar je vroeger op je f…lie kreeg als je iets verkeerds deed en men er iets van zei is het nu vaak de schuld van… de overheid, de sectorraad, de dierenbescherming en allerlei andere instanties die altijd achter de feiten aanlopen.
  De praktijk is dat men kijkt naar aantal cm. voldoende frisse lucht en andere zaken, maar ook al staat een paard in een kasteel, geen eten, slechte voeding, verkeerd of niet passend werk zullen altijd hun weerslag hebben.
  Ik hoop dat mensen hun kennis weer durven te delen en dat we net als de paarden ons voordoen, steeds beter in staat zullen zijn om samen te werken.
  Wijzen naar een ander kan prettig zijn, maar verbeter de wereld begin bij jezelf en help iemand in plaats van net doen alsof je niets ziet.
  Filmpje is helaas recent, en vlak om de hoek. Niemand had ooit opgemerkt dat deze paardjes te mager waren en dat de wonden niet over gingen. Onkunde, jawel. Maar je moet ook wel blind zijn om niet te zien dat dot de grens overschrijdt.
  Laten we samen werken aan een betere toekomst, helpen helpt.
  Voorkom dit asjeblieft, in naam van hen die niet kunnen spreken in woorden. http://www.youtube.com/watch?v=A5qbg9Uu94o

 • vera kertesz

  ik snap het niet dat voor een eigenar een basiscodex / bewijs om een paard te houden niet verpflicht ist. het zou geen dure een verwelende cursus zijn amaar een basis aan kennis over paarden… en eigenaaren hebben bemoeien zich niet voldoend met de omgang, opvouding een de juiste manier van ruiten van hun eigen paard. die verantwordelijkheid liegt in de handen van de eigenaar dat deze zich volldoe informeert en leert over de welzijn voor hun eigen paard.

 • eddy crul

  Dag Nicole,
  Als dit in Nederland of in Belgie is???? , zou ik zeggen bevoegde diensten doe daar onmiddellijk iets aan.
  Ik begrijp trouwens niet dat zoiets zou kunnen in Nederland of Belgie,Er zijn hier toch genoeg organisaties die zich bezig houden met het welzijn van paarden,(en hopelijk ook voor andere dieren)
  Of houden ze zich te veel bezig met theorie en opmerkingen te maken aan mensen die paarden houden en er goed voor zorgen ,maar waar misschien toch een kleine tekortkoming is,(een mm2 te weinig of een andere kleinigheid)Ook niet alle mensen leven in dezelfde comfortabele omstandigheden.
  Dus oproep aan die organisaties,pak eerst en vooral de schrijnende zaken aan zoals deze op het filmpje. en dat zonder dralen;
  vr gr en dank bij voorbaat

 • met@

  De commercie speelt een hele grote rol ,als ze ons willen laten geloven dat correctie bitten helpen bij “moeilijke” paarden met aanleuningsproblemen ,dat Shetlanders een dikke deken in de winter nodig hebben ,dat als je paard zijn hals niet kan strekken je een halsverlenger om moet binden (what ever that me be 🙁 ),dat je hoefsmid (inclusief certificaat )bent na een cursus van 1 dag, dat je een paard minimaal 4x per jaar MOET ontwormen ,terwijl mestonderzoek dat niet eens bevestigd,Dat tal van poedertjes,pilletjes,drankjes de gezondheid van je paard bevorderen en prestaties verhogen ….

  Een paard is een edel wezen ,het is een spiegel …,als je er oog voor hebt..
  Een paard eet het liefst gras in een sappige weide samen met soortgenoten ,het is van huis uit een vriendelijk intelligent dier ,niet geschapen om op te rijden,maar er wel toe in staat mits het deskundig en met liefde ,geduld, verdrag en verstand gebeurd.AL onze paarden zijn gedomestiseerd ,dus afhankelijk van de mens.
  Als je oog hebt voor dieren en je ZIET de ellende gebeuren,dan ben je in mijn ogen medeplichtig en heb je tov. het afhankelijke dier de plicht om er hoe dan ook iets aan te doen. Je hoeft niet altijd gelijk naar de politie of dierenbescherming ,maar kunt gewoon eens vriendelijk contakt zoeken met de eigenaar en vragen uit interesse hoe het komt dat een dier er zo bij loopt of waarom iemand zoveel hulpmiddelen nodig heeft bij het rijden,hulp aanbieden is het allerminste wat je voor een dier kunt doen ! Vaak staan mensen hier best voor open. Het is de toon die de muziek maakt 😉

 • El!se

  @ Met@: Geweldig geschreven! Ik kan het niet beter verwoorden.

  Het filmpje waarover in een van de commentaren wordt gesproken, durf ik nog niet eens te bekijken.
  Hopenlijk zal de SRP met deze campagne bij veel mensen de ogen openen!
  Ja en ik bedoel ook bij de topruiters die ons Nederland rijk is!

  Overigens, ik hoop dat het nieuwe te kiezen kabinet zal inzien dat de dierenpolitie wel degelijk goed werk afleverd. Deze dierenpolitie kan direct korte klappen maken als het gaat om in beslag neming van dieren die zichtbaar worden mishandeld of waarbij de te geven zorg voor een dier ontbreekt!

  Daarbij komt dat ik hoop dat mensen die een dier willen aanschaffen zich zelf voldoende goed informeren wat er allemaal bij komt kijken bij de verzorging ervan.
  Misschien is het kort door de bocht, maar je zou het kunnen vergelijken met het krijgen van een kind. Als het met het kind om een of andere reden niet goed gaat, zoek je hulp en doe je er toch ook alles aan om t in orde te krijgen?! Dus daarom… bezin eer ge begint !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.