Ga naar hoofdinhoud

Paarden combineren zintuigwaarnemingen voor mensenherkenning

Foto Lonneke Ruesink
Uit onderzoek aan de James Madison University in de VS blijkt dat paarden de waarnemingen van verschillende zintuigen combineren voor het herkennen van mensen. Paarden voegen hiervoor een combinatie van geur, vorm, smaak, stem en andere geluiden die bij een persoon horen samen.

Studente Jessica Lampe is initiatiefneemster van het onderzoek. Ze werd in 2010 geïnspireerd tijdens een bezoek aan Sussex University, waar onderzoek werd uitgevoerd naar het vermogen van paarden om bekende en onbekende paarden te herkennen. De paarden die deelnamen aan het onderzoek bleken in staat om de waarnemingen van verschillende zintuigen te combineren. Lampe was benieuwd of dit ook gold voor het herkennen van mensen en initieerde samen met onderzoeker Jeffrey Andre een onderzoek.

De onderzoekers gebruikten twaalf paarden voor de testen. De paardentrainer van de universiteit, Bobby Jones, werd ingezet als bekend persoon voor de paarden. Verschillende andere mannen van dezelfde leeftijd fungeerden als onbekende mensen. Lampe analyseerde het gedrag van de paarden bij congruente (overeenkomstige) en niet-congruente omstandigheden. Bij de congruente omstandigheden hoorden de geur, vorm, smaak, stem en andere geluiden die bij een persoon passen bij elkaar, bij de niet-congruente omstandigheden hoorde één van de zintuigwaarnemingen niet bij de persoon die op dat moment aan het paard werd voorgesteld.

Uit de resultaten blijkt dat de paarden meer interesse toonden bij niet-congruente omstandigheden. De paarden keken langer en vaker. Deze resultaten tonen aan dat paarden de informatie van meerdere zintuigen combineren om een individu te herkennen. “Dit geeft inzicht hoe paarden hun hersenen gebruiken en signalen identificeren en laat zien dat paarden verschillende signalen kunnen samenvoegen tot het voorstellen van een persoon.”

Bron: Horses / James Madison University

4 reacties op “Paarden combineren zintuigwaarnemingen voor mensenherkenning

  • jos wouters

    Vind dit geen nieuws,paarden herkennen je zeker.
    Als je veel met paarden omgaat weet je dat dit normaal is,ja ze ruiken wel zeker of er een ander persoon staat,ook het gedrag van een persoon herkennen ze.Kijk bij honden is toch hetzelfde.
    Vind het alleen jammer van de weg geworpen tijd en geld voor zulk ,al bekend onderzoek

  • Elise Broos

    Het thema van het onderzoek was niet “of” paarden mensen kunnen herkennen, maar wel op welke manier hun hersenen daarbij werkzaam zijn. Mij verheugt het wel dat zulke onderzoeken gebeuren. Nog steeds ben ik verbaasd als ik sommige mensen over dieren bezig hoor, net alsof een dier een stompzinnig wezen is, dat enkel reageert vanuit zijn instinct en dus een totaal gebrek aan vermogen heeft om zijn hersenen te gebruiken. Misschien leiden dit soort onderzoeken wel tot betere bescherming van dieren in het algemeen. Voor de meeste mensen is het intellect nog steeds het hoogste goed, toch?

  • Maria vd Berg

    Begrijp me goed, …ik ben blij en vind het reuze interessant dat de wetenschap moeite doet om het een en ander in kaart te brengen aangaande het ‘hoe, wat en waarom’ van de hersens bij een paard. Echter, …menig paardenkenner, die dagelijks met paarden omgaat, wordt dan wel geconfronteerd met het feit dat diezelfde wetenschap zo verdomde weinig feiten uit hun hoge wetenschappelijke hoed weet te toveren. Namelijk, de ‘rijke schat aan ervaringen’ die men in het dagelijkse leven tijdens de omgang met paarden op doet, staat bijna haaks op de ‘karige en povere’ conclusies die men uit een wetenschappelijk onderzoek kan en weet trekken. Hoe komt het toch dat we met zijn allen de wetenschap het alleenrecht op waarheidsbevinding hebben gegeven? Zozeer zelfs, dat al onze ervaringen en belevenissen, alles wat we meemaken met paarden, al die mooie feiten voortkomende uit authentieke gebeurtenissen, van tafel worden geveegd als zijnde ‘subjectieve rommel’? Om bij de feiten te blijven,….dat is toch een merkwaardig feit, niet dan?

  • Karel de Lange

    @Maria vd Berg

    Wijze woorden. En als een wetenschappelijk onderzoek, zoals het Jumpexonderzoek , niet in de huidige visie past, gaat het de kast weer in. 750.000 euro’s weggegooid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.