Ga naar hoofdinhoud

Paardenhouder wijt dood paarden aan bestrijdingsmiddel

Foto Lonneke Ruesink
Het gebruik van het middel Xentari ter bestrijding van de eikenprocessierups zou volgens een paardenhouder uit Maasbree twee van zijn paarden het leven hebben gekost en twee andere dieren ziek hebben gemaakt. Hij stelt de gemeente Peel en Maas verantwoordelijk.

In een brief eist de man schadevergoeding en roept hij op tot een verbod op gebruik van het middel. Hij wil dat inwoners van de gemeente in elk geval op de hoogte worden gesteld wanneer er wordt gespoten, zodat zij de dieren op tijd binnen kunnen halen. Limburger.nl meldt dat een woordvoerder van de gemeente heeft laten weten dat de verzekeringen van beide partijen zich over de kwestie buigen. De gemeente zal in het vervolg op haar website aankondigen wanneer er wordt gespoten.

Voorzitter Henk Jans van de Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde is van mening dat het middel veilig is wanneer deze op de juiste wijze wordt toegepast. Wel geeft hij aan dat er incidenteel meldingen binnen komen over zieke en dode dieren. Het is niet aangetoond dat deze problemen door het gebruik van Xentari zijn ontstaan. De vereniging adviseert overheden om inwoners op tijd te waarschuwen wanneer er wordt gespoten.

Bron: Horses/Limburger

 

4 reacties op “Paardenhouder wijt dood paarden aan bestrijdingsmiddel

 • meintje

  Ben het volledig met deze man eens, er wordt maar gespoten met vanalles in Nederland maar men weet niet wat de gevolgen zijn. Zelf woon ik tegenover een appelboomgaard. Daar wordt ook veel vergif gespoten. Als ik buiten loop slaat het mij op mijn adem en krijg een vieze smaak in mijn mond. Mijn paarden lopen hierlangs in de wei………. Heb al eens gebeld hiervoor maar niemand weet dan precies hoe het zit. Raar want in Nederland zijn toch overal wetjes voor?

 • Tom

  Dat er in Nederland zomaar van alles wordt gespoten, is wel de grootste onzin die er is. Er zullen incidenteel natuurlijk wel gevallen zijn waar het anders moet of kan of door een ongelukkige samenloop van omstandigheden iets fout gaat, maar er wordt echt niet zomaar wat gespoten. Het is zelfs zo dat de VWA en andere instanties op Nederlandse produkten zelden of nooit residuen vinden, maar vaker op produkten uit verre landen. En de meest simpele reden waarom men niet zomaar iets spuit is dat daarvoor de middelen veel en veel te duur zijn.

  Bewerkt door redactie Horses, persoonlijke aanval verwijderd.

 • FG

  Dat er van alles gespoten wordt klopt echt niet, het is zelfs zo dat veel niet meer mag en hetgene wat wel mag niet afdoende werkt! Daar zit je dan met al je wetjes!!!

 • H.O.

  Meintje,

  Dan moet je een lekkere appel eten, is de vieze smaak zo weg!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.