Ga naar hoofdinhoud

Protocol extreme hitte: NVWA controleert extra op paardenwelzijn

Foto Lonneke Ruesink

Nu vanwege de hoge temperaturen het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen in werking is getreden, voeren inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op warme dagen extra vervoerscontroles uit om te kijken vervoerders zich houden aan de regels voor dierenwelzijn. En hoewel er geen specifieke regelgeving is die het organiseren van evenementen bij bepaalde temperaturen verbiedt, zijn voor het vervoer van paarden naar evenementen de dierenwelzijnsregels van toepassing. Ook bij certificering voor export en bij aankomst op slachthuizen wordt gecontroleerd of de regels voor transport en dierenwelzijn nageleefd worden.

Voor vervoer van dieren door hobbydierhouders en vervoer van paarden naar evenementen zijn de dierenwelzijnsregels van toepassing.

Verantwoordelijkheid

Er is geen specifieke regelgeving die het organiseren van evenementen bij bepaalde temperaturen verbiedt, maar houders van dieren en organisatoren moeten tijdens evenementen wel zorgen dat de regels voor dierenwelzijn nageleefd worden (voorkomen van hittestress, zorgen voor voldoende verkoeling en voldoende drinkwater, etcetera). Het is dus de verantwoordelijkheid van houders en organisatoren van evenementen om te beoordelen of een evenement op verantwoorde wijze door kan gaan.

Bescherming verplicht

Houders van dieren zijn verplicht hun dieren te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Bijvoorbeeld door bij hoge temperaturen beschutting te bieden tegen felle zon. Ook moeten de dieren de beschikking hebben over voldoende water om te drinken.

Maatregelen en inspectie

Meldingen over dieren met mogelijke hittestress in de wei of op stal worden op risico geanalyseerd. Als naar het oordeel van de inspecteur het dierenwelzijn (mogelijk) in het geding is, kan de houder van de dieren telefonisch gemaand worden maatregelen te treffen. Indien noodzakelijk kan de NVWA een inspectie uitvoeren.

Exportkeuringen

Op werkdagen met verwachte extreme hitte voert de NVWA exportkeuringen uit volgens een ‘tropenrooster’. Dit betekent dat er – voor zover mogelijk – gecertificeerd kan worden tussen 04:00 en 22:00 uur. Door de vervroegde of verlate aanvang van internationale transporten kan er dan voornamelijk in de koelere perioden ’s nachts of ’s ochtends vroeg gereden worden.

Transport bij extreme temperaturen

In het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen hebben Vee & Logistiek Nederland, Transport en Logistiek Nederland (TLN), de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) / Vereniging van Zelfslachtende Slagers (VZS), VION en Sectorraad Paarden (SRP) vastgelegd dat de norm is dat dieren niet mogen worden vervoerd bij temperaturen boven de 35 graden. Deze norm in het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen geldt bij aanvang en onderweg en is dus niet afhankelijk van de temperatuur bij het KNMI in de Bilt. Bedrijven moeten hier op warme dagen dus extra aandacht voor hebben bij het plannen van veetransporten.

Handhaving NVWA

Inspecteurs van de NVWA handhaven op basis van de Transportverordening en op basis van de algemene regels voor dierenwelzijn (Wet Dieren). Voor lange afstandstransporten (langer dan 8 uur) is de wettelijke norm 30 graden in de wagen met een uitloop van +/- 5 graden. Dat betekent dat bij langdurig transport de norm van 35 graden ín het vervoersmiddel geldt. Bij overige transporten kijken inspecteurs naar de omstandigheden van de dieren. Bij alle transporten geldt dat er handhavend wordt opgetreden als het welzijn van de dieren aangetast wordt. Het welzijn van dieren kan ook bij temperaturen onder de 35 graden in het geding zijn, daarom voert de NVWA extra controles uit als het warmer dan 27 graden is.

Bron: NVWA

 

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

2 reacties op “Protocol extreme hitte: NVWA controleert extra op paardenwelzijn

  • B.Tabben

    Controlles worden miz alleen gehouden als men weet dat er gescoord kan worden

  • Natas

    Gaat er dan ook gecontroleerd worden op de OVP.
    Midden op de vlakte, in een vangkraal zonder beschutting…
    Daar is de NVWA ook wettelijk verplicht om naar te gaan kijken. Dus NVWA, ik daag u uit.. durft u daar te gaan kijken.. !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook