Ga naar hoofdinhoud

FEI wil transparant zijn en publiceert tijdlijn Valencia-uitbraak

De FEI heeft op haar website een tijdlijn geplaatst van haar betrokkenheid bij de uitbraak van de neurologische vorm van rhinopneumonie in Valencia. Op 20 februari kreeg de internationale paardensportbond de eerste melding, zo blijkt. De tijdlijn lijkt bedoeld als antwoord op de kritiek die de bond krijgt op haar ogenschijnlijk trage en onvolledige reactie op de uitbraak.

De FEI-dierenarts die op het concours in Valencia aanwezig was, meldde de eerste elf gevallen van paarden met koorts op de middag van zaterdag 20 februari, zo valt uit de tijdlijn af te leiden. Later die dag ging het aantal al naar 20 zieke paarden. Ook bleek diezelfde middag dat een aantal paarden, die op 14 februari al uit Valencia vertrokken waren, daarna EHV1 hadden ontwikkeld. De FEI heeft diezelfde dag tegen de organisatoren gezegd dat ze het concours stil moesten leggen.

752 paarden geblokkeerd

Daarnaast meldt de bond ook dat ze alle andere concoursen in Spanje en Portugal diezelfde dag nog heeft laten weten dat de organisaties geen paarden uit Valencia moesten accepteren. Daarnaast meldt de FEI dat ze binnen 48 uur alle 752 paarden die sinds 1 februari in Valencia waren geweest hadden geblokkeerd in hun database.

Tweede paard positief in Florida

Verder heeft de FEI een officiële melding ontvangen van een tweede paard dat positief getest is op EHV-1 in Florida. Het paard had koorts, maar vertoonde geen van de neurologische symptomen. Het Ministerie van Landbouw van Florida bracht een statement naar buiten dat het eerste paard dat positief getest werd in stal D stond in week zeven en het tweede paard in stal D in week acht. 67 andere paarden zijn hierdoor blootgesteld.

Bekijk de hele tijdlijn van de FEI hier.

Bron: FEI / Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.