Ga naar hoofdinhoud

Risico op ziekten door muggen groeit

Uit onderzoek door wetenschapper Veerle Versteirt van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Universiteit Antwerpen blijkt dat het risico op ziekten door muggen groeit. Er komen in België 24 soorten muggen voor, onder hen exotische varianten als de ‘aedes koreicus’ en de ‘aedes japonicus japonicus’. Deze muggen kunnen onder meer het voor zowel mensen als paarden gevaarlijke West-Nijl virus overbrengen.

De invloed van de globalisatie werd duidelijk aan de hand van de inventarisatie. Dankzij toerisme, transport en wereldhandel krijgen uitheemse muggensoorten hier voet aan de grond. Door de klimaatveranderingen voelen de muggen zich hier prima thuis. Versteirt en haar collega’s ontdekten leefruimten, ‘habitats’, waar muggen aanwezig zijn die het West-Nijlvirus of malaria kunnen overbrengen. Op zich is dat niet direct een probleem. Om de ziekte effectief over te dragen, moeten ze eerst bloed zuigen bij iemand die de ziekte heeft, en die zijn er voorlopig niet of nauwelijks. Maar hoe meer toeristen een ziekte uit het buitenland meebrengen, hoe groter de kans dat die ziekte een keer de ‘juiste’ mug ontmoet. “Dat risico is nog steeds klein, maar het kan niet meer genegeerd worden”, aldus Versteirt.

Het West-Nijl virus wordt overgedragen door insecten. Het virus vermeerdert zich vooral in vogels die drager van de ziekte zijn. Paard en mens zijn een zogenaamd ‘dead-end host’, dat wil zeggen dat de ziekte kan niet van paard op paard of van paard op mens overgedragen kan worden. Het virus is voornamelijk gevaarlijk voor paarden, maar mensen kunnen er in zeldzame gevallen ook aan overlijden.

Bron: Horses / Instituut voor Tropische Geneeskunde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.