Ga naar hoofdinhoud

Ruwvoeronderzoek: ‘Paarden minder agressief door vaker ruwvoer’

Tessa Vogel-van Vreeswijk (Universiteit Utrecht) onderzocht samen met paardengedragsdeskundige prof. dr. Machteld van Dierendonck het voerregime bij de Paarden Vrijloop Stal van Manege & Ponykamp De Burght in Barneveld.

De onderzoekers vergeleken drie ruwvoerbeurten per dag met zes ruwvoerbeurten. Wat vinden de paarden ervan? Tessa Vogel-van Vreeswijk: “Bij zes keer daags ruwvoer bijten de paarden elkaar voorafgaand aan het voeren beduidend minder dan bij drie keer ruwvoer voeren. Ook wordt de agressie, die ze naar elkaar tonen, milder. Wij zagen vooral dreigingen met het hoofd. Bij frequenter voeren daalt de tijd die besteed wordt aan het eten. De paarden hebben een verminderde behoefte om het laatste grassprietje te zoeken en rusten veel meer. Dit is gunstig, zeker voor de dieren die laag in de rangorde staan. De lichaamsconditie van de paarden blijft hetzelfde als je van drie naar zes keer voeren gaat, terwijl er tien procent minder voer gevoerd werd. Rangorde en vriendschappen van de paarden blijven onverstoord.”

Lees meer over de Paarden Vrijloop Stal van Manege & Ponykamp de Burght in Bit 200. Dit nummer ligt nu in de winkel.

Bron: Horses / Bit

Eén reactie op “Ruwvoeronderzoek: ‘Paarden minder agressief door vaker ruwvoer’

 • jan jonas den Haag

  Maar, er is wel verschil tussen ruwvoer en ruwvoer.
  Komt het ruwvoer van bemest land of geen bemest land.
  Is er onderzoek gedaan naar grassorten die gemodiviseerd zijn naar snel groeibaarheid met kunstmest. Als het ruwvoer te rijk is aan voedindstoffen (Suiker en Eiwit)kunnen paarden problemen hiervan krijgen wat zich weer uit in argresief gedrag naar andere paarden of zelf de mens.
  Aan de andere kant, wanneer ik ouder hooi aan paarden voer,is daar veel energie voor de vertering nodig en daar is ook veel bloed voor nodig, dat ook deels uit het hoofd komt. En daar wordt mens en paard rustig van.

  Kort gezegd, meer dan 3 keer ruwvoeren per dag wordt een paard rustiger van. Maar dan mag er geen krachtvoer daarnaast gegeven worden en moet het ruwvoer overjarig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.