Ga naar hoofdinhoud

Staatsbosbeheer: Konikpaarden Oostvaardersveld niet te koop

Staatsbosbeheer verkoopt de konikpaarden uit het Oostvaardersveld niet, zo viel gisteren in De Stentor te lezen. Stichting Cynthia en Annemieke wilde zestig paarden kopen uit het Oostvaardersveld, het gebied naast de Oostvaardersplassen. De dieren worden echter binnenkort door Staatsbosbeheer naar andere natuurgebieden verplaatst.

“De paarden uit het Oostvaardersveld zijn niet te koop en we zullen dan ook geen gebruik maken van het aanbod van Cynthia & Annemieke’’, laat woordvoerder Marcel van Dun weten. Een deel van de paarden, zestig in totaal, wordt verplaatst. Dertig anderen blijven achter in het gebied. “Het is gelukt om nieuwe geschikte plekken te vinden waar de paarden terecht kunnen’’, zo liet van Dun in het dagblad weten .

Laten bezinken

Annemieke van Straaten, één van de initiatiefnemers van de stichting Cynthia & Annemieke, vernam het nieuws via de media en wil het eerst even laten bezinken. De stichting klopte vorige week met het idee aan bij gedeputeerde Harold Hofstra, die ze doorverwees naar Staatsbosbeheer. Van Straaten wilde toen nog niets kwijt over het plan met de dieren. “Eerst willen we duidelijkheid, pas dan komen we met een plan.”

Dertig konikpaarden verplaatst

Staatsbosbeheer meldde eerder dat de konikpaarden in het gebied verplaatst worden omdat er niet genoeg voedsel is voor de populatie. Er blijven dertig paarden in het gebied over omdat begrazing noodzakelijk is. Deze groep wordt naar een ander stukje van het Oostvaardersveld verplaatst. Het Oostvaardersveld maakt deel uit van het Oostvaardersplassengebied, maar er geldt een ander dierenbeleid.

Eerdere rechtszaak

In december sleepte de stichting Cynthia en Annemieke de Nederlandse Staat voor de rechter, met de eis dat alle heckrunderen en konikpaarden uit de Oostvaardersplassen moeten verdwijnen. De rechter besloot toen dat de zaak niet geschikt was voor de civiele rechter.

Bron: De Stentor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.