Ga naar hoofdinhoud

Veel paarden ziek en overleden na orkaanramp

Foto Lonneke Ruesink
De paardenpopulatie van Louisiana gaat gebukt onder de gevolgen van de orkaan Isaac, die drie weken geleden over de Amerikaanse staat raasde. De achtergebleven stilstaande waterplassen zijn een ideale thuisbasis voor muggen. Zij brengen dodelijke ziekten over aan de paarden. Het resultaat is een “buitengewone hoeveelheid doden door hersenontsteking”, aldus dierenarts Diane Stacy.

Veel paarden in het gebied tonen neurologische verschijnselen die wijzen op besmetting met het West Nijl Virus (WNV) en Eastern equine encephalitis (EEE). Vorige week waren er al 42 bevestigde gevallen van WNV en 43 gevallen van EEE. Een jaar eerder waren er in dezelfde tijd van het jaar slechts drie gevallen van EEE en kwam WNV niet voor. “We dringen er bij paardeneigenaren op aan om contact op te nemen met de dierenarts om een goed vaccinatieprotocol voor hun paarden op te stellen”, vertelt Stacy.

De exacte reden voor de stijging van het aantal ziektegevallen is niet duidelijk. Patholoog Scott Weese: “Orkanen zorgen voor betere broedplaatsen voor muggen. In het bijzonder omdat de gemiddelde mug die EEE overbrengt van stilstaand water houdt. Buiten dat is het moeilijk te zeggen of er andere zaken veranderen. Er zijn veel ziekten die zich in de loop der jaren onvoorspelbaar gedragen.”

Bron: Horses / The Horse

Lees ook:
Paarden gered na orkaanramp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.