Ga naar hoofdinhoud

Vermaat meldt zich in De Volkskrant: ‘Paardensport is onverantwoorde hobby’

Dierethicus Willem Vermaat schreef in de landelijke media al meerdere opinieartikelen over een verbod op de paardensport. In 2016 deed hij dat in NRC Handelsblad een oproep tot 'verbod op paardensport' en vorig jaar betoogde hij hetzelfde op Joop.bnnvara.nl. Nu heeft de redactie van De Volkskrant besloten om Vermaat zijn beklag over de paardensport te laten doen in de krant. 'Paardensport is een onverantwoorde hobby', is de kop van zijn opinieartikel.

‘Kritiek op het gebruik van dieren voor vermaak neemt de laatste jaren toe. Tegelijkertijd is Jumping Amsterdam, waar van 23 tot 26 januari in de RAI springsport, dressuur en meer met paarden wordt gedaan, vooral een groot feest. Behalve voor de paarden zelf. Paardensport is ethisch onverantwoord’, opent Vermaat zijn artikel.

Verbod op dieren in circus

“In 2015 verbood de rijksoverheid het gebruik van wilde zoogdieren in circussen. […]Het vermaak van publiek weegt volgens de overheid niet op tegen de nadelen voor dieren. Als we die argumentatie consequent doortrekken, zouden we onder meer dolfinaria en de paardensport ook moeten verbieden. De essentie is hetzelfde: dieren moeten kunstjes voor mensen doen en leveren daarvoor onvrijwillig hun vrijheid in”, meent de dierethicus en campagneleider bij Animal Rights.

‘Onverantwoorde hobby’

‘Het is een grove misvatting te denken dat dit moreel onproblematisch is. We creëren een situatie waar dieren per definitie ondergeschikt zijn aan mensen. Van een vrije keuze kan voor een gedomesticeerd paard geen sprake zijn. Daarnaast doen we paarden leed aan. Het is duidelijk dat paardensport een onverantwoorde hobby is.’

Lees het hele artikel hier

Tweede op rij

Dit is al de tweede keer op rij dat de paardensport zo in de landelijke media verschijnt. In Het Parool werd vorige week een opinie-artikel gepubliceerd van Dier&Recht. Daarop reageerden onder andere de KNHS en Maria Henneman, deze reacties verschenen alleen niet in de landelijke media en circuleerden alleen in hippische kringen. Anky van Grunsven zorgde wel voor een uitgebreide reactie in De Telegraaf.

Bron: Volkskrant/Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

5 reacties op “Vermaat meldt zich in De Volkskrant: ‘Paardensport is onverantwoorde hobby’

 • Mathijs

  Geen honden en katten meer op flats, vrijheid kwijt, kunnen 2x per dag dr kunstje doen bij een boom

 • Lisanne

  Wij mensen hebben toch ook geen vrije wil, wij moeten toch ook werken voor geld anders liggen we in de goot en hebben we geen eten.

 • dirk

  Links ziet paardensport als een elitaire hobby en moet dus weg. Na de veehouderij het land uit wil men de paardensector aanpakken.

 • Luit

  Als je dierethicus bent dan betekend dit nog niet dat je verstand hebt van de paardensport en alles wat erbij komt kijken om deze sport vanaf de eerste beginselen t/m de allerhoogste top tot een goed einde te kunnen brengen. Dan nog een paard overhoud dat 20 jaar geleden Olympisch kampioen is geworden en een jaar later ook nog de Grote Prijs van Aken op zijn naam schrijft en nu op de leeftijd van 31 jaar nog met volle teugen in goede gezondheid geniet van zijn pensioen en van alle andere dingen er omheen die nodig zijn om verantwoord en met kennis van op een springstal de paarden op te leiden tot het hoogste niveau.

  .

 • F hartensveld

  Kul mensen zonder verstand van zaken
  Meer dan 40 jaar in de
  Hobby paardensport via
  Mijn dochter en nu kleindochter fantastisch
  Wat een plezier hebben de pony’s en nu de paarden
  Hieraan beleven
  Wat een nietswetende
  En domme mensen hierachter (heel zacht uitgedrukt ) zou graag echt mijn mening over deze
  Nietsnutten geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook