Ga naar hoofdinhoud

Verwaarloosde pony uit Herpen terug naar eigenaar

De pony die vorige week in Herpen werd aangetroffen met diepe wonden in de neus, is inmiddels terug bij de eigenaar. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) gaat deze week controleren hoe het eraan toe is met de shetlandpony.

De ernstig gewonde pony werd vorige week maandag na een tip aangetroffen in een weiland in Herpen. Een zelfgemaakt strohalster was de boosdoener. Een dierenarts heeft het dier verzorgd. In de wei stonden nog twee pony’s. Een daarvan was te dik en had veel te lange hoeven, waardoor de viervoeter nauwelijks kon lopen. De hoeven van deze pony zijn inmiddels bekapt. De ander had wormen. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming gaat deze week dus bij de eigenaar controleren hoe het eraan toe is met de dieren. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Bron: Horses.nl / Maasland FM

2 reacties op “Verwaarloosde pony uit Herpen terug naar eigenaar

 • tineke

  Ik ben het helemaal eens met de laatste spreker, waar gaat het nu om, om het belang van het dier of het belang van de mens?
  Gewoon gezegd; hier kun je wachten op résidive, het is gewoon een feit hélaas. Dus volgende keer niet meer reageren en gewoon maar laten gaan zulke mensen?

  Nee hoor… we moeten de dieren beschermen want zij hebben hélaas geen verweer tegen deze recidivisten..

  verkeerd geschreven misschien maar wel begrijpelijk hoop ik.

  groeten,
  Tineke

 • NamreH

  “in de wei stonden nog twee ponies”.
  Beide dieren waren ook verwaarloosd, dus hier lijkt sprake van stelselmatige verwaarlozing in een mate waarvan ik denk dat je dat gelijk kunt stellen aan mishandeling. Onbegrijpelijk dat de eigenaar zijn dieren mag houden. Je zou denken dat ze bij de ontdekking van de verwaarlozing in beslag genomen zouden zijn en bij rechterlijke uitspraak verbeurd verklaard zouden worden. Ondanks dat we ons bevinden in een tijdgeest waarin we klaar lijken te zijn voor een gespecialiseerde dierenpolitie kunnen we in onze ‘Europese’ regio een voorbeeld nemen aan de ‘animal rescuers’ in de VS, waar men korte metten maakt met overtreders van de welzijnsregels voor dieren. Nu lees ik dat de LID deze week gaat controleren hoe de dieren er aan toe zijn.. Wel, dat zal prima in orde zijn lijkt me. Het eene paard is nog steeds te dik maar zijn/haar net gekapte hoeven zijn natuurlijk nog niet aangegroeid dus..tip top.
  Het tweede paard heeft een wormbehandeling gehad die misschien nog een keer herhaald zal worden en is daarom ook prima in orde. En het laatste paard geneest na de dierenartsbehandeling langzaam aan van de neuswonden die het heeft opgelopen, hier is ook niets meer op aan te merken. Helaas zal de frequentie van verdere contrôles vlug verminderen zodat we over niet al te lange tijd zullen kunnen lezen dat er in een weiland waar niets meer te eten was drie ponies zijn aangetroffen, waarvan twee dieren overleden, door gebrek aan voedsel, water en andere noodzakelijke verzorging. Het derde paard is door de dierenarts op de been gehouden en met sondevoeding is zijn/haar conditie inmiddels weer op een acceptabel niveau gebracht. Na sectie bleek een van de twee dode ponies een zo grote populatie aan wormen te huisvesten dat de doodsoorzaak hieraan toe te dichten is. De andere dode pony is waarschijnlijk gestikt in een niet goed passend halster dat rond de hals van de pony gedraaid zat. De LID was niet bereikbaar voor commentaar..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.