Ga naar hoofdinhoud

Engeland brengt nieuw vaccin tegen droes op de markt

De verwachting is dat in 2020 de eerste vaccins verkrijgbaar zijn op de Engelse markt. Dr. Andrew Waller, hoofd van het bacteriologisch onderzoekscentrum Animal Health Trust, legt uit dat de ontwikkelingsfase lang heeft geduurd en er nog steeds ruimte is voor verbetering van het vaccin. 

Tijdens een droesuitbraak kunnen de zieke paarden gezonde paarden besmetten door het uitscheiden van bacteriën. Gevaarlijker zijn echter de dragers van droes, deze paarden hebben ooit droes doorgemaakt al dan niet met ziekteverschijnselen maar ogen nu -weer- gezond. Ondanks dat de paarden niet ziek zijn, kunnen ze met periodes wel de droesbacterie uitscheiden en zo andere paarden besmetten.

Korte werkzaamheid

Het op eiwitgebaseerde vaccin Strangvac zou betere bescherming bieden tegen droes dan het huidige vaccin Equilis StrepE. De gedachte achter dit nieuwe vaccin is dat het nieuwe dragers van droes kan voorkomen. De werkzaamheid van het vaccin is kort, het werkt slechts twee maanden – een maand korter dan het huidige beschikbare vaccin. Dr. Waller legt uit dat het juist vanwege deze korte werkzaamheid preventief kan werken tijdens zogenaamde hoge risico evenementen.

Nieuwe dragers voorkomen

Als het paard vlak voor een evenement wordt ingeënt, is het dier goed beschermd tegen eventuele bacteriën die door dragers worden verspreid. Zo kan het ingeënte paard geen droes meenemen naar de stal waar hij na het evenement weer heen gaat. Waller gaat verder: “Ook al is de werkzaamheid maar kort, ook de tien maanden na het enten is het paard minder vatbaar voor droes.”

Intramusculair

Het vaccin dat nu gebruikt wordt kan niet intramusculair gebruikt worden, maar wordt in de bovenlip van het paard geïnjecteerd. Strangvac kan veilig intramusculair worden geïnjecteerd wat makkelijker is dan een injectie in de lip. Volgens dr. Waller zou droes volledig uitgeroeid kunnen worden als meer paarden als drager kunnen worden geïdentificeerd.

Groepsimmuniteit vergroten

“Het probleem is dat paarden nu niet als drager worden gezien of op dragerschap worden getest. Dit zal ook niet gaan gebeuren en wordt het ook niet als een serieus probleem gezien”, aldus Waller. “Het is belangrijk dat paarden verplaatst kunnen worden en deze vaccinatie kan de groepsimmuniteit vergroten en het aantal uitbraken verminderen”.

Bron: Horse and Hound/GD Diergezondheid

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook