Ga naar hoofdinhoud

Vuurwerk een drama voor paarden

Elk jaar eist het vuurwerk weer slachtoffers, niet alleen bij mensen, maar vooral onder de dieren. Veel dieren raken in de stress van de luide knallen met soms dramatische gevolgen. En het lijkt ook ieder jaar of er eerder vuurwerk wordt afgeschoten en gaat vaak nog in alle hevigheid verder op nieuwjaarsdag. Geen mens die zich aan de regels houdt en er wordt ook niet gehandhaafd. Omroep Gelderland publiceerde gisteren het onderstaande filmpje.

Vuurwerkstress bij dieren. Suzanne Bredero was vannacht bij haar paarden in de stal: ‘Het voelt als kijken naar dierenmishandeling’. Bekijk hier de video:

Bron Omroep Gelderland

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

11 reacties op “Vuurwerk een drama voor paarden

 • Hm

  Radio aanzetten. Opgelost. Doen wij ook. Valt allemaal best mee.

 • Nynke

  Hier waren ze allemaal gewoon rustig tijdens het vuurwerk afsteken. Ook de 2 die buiten stonden. Ja, die waren ietwat onrustig. Maar denk dat dat eerder kwam doordat ik bij ze ging kijken, dan dat ze onrustig waren vanwege het vuurwerk. En voordat de reacties komen dat het dan wel niet dichtbij werd afgeschoten. Dat was wel het geval.

 • M

  We hebben ook altijd paarden gehad en een paar minuten voor 12 gaven we ze altijd brokken en wortels door het eten en op de wortels bijten komt er een soort druk op de oren waardoor ze de knallen minder horen en afgeleid zijn door het eten.De paarden en pony zijn altijd rustig geweest

 • Rebecca

  Nederland.. t land van als er besluiten zijn over tradities er niet gekeken wordt naar de waarom…maar de belangen voor plezier zwaarder wegen.. dieren angstig dagen van streek of zelfs verwondingen.. jammer dan maar want vuurwerk hoort er nou eenmaal bij. . Kom op mensen lichtshow zijn ook leuk. De stress ervoor en erna.. iedereen moet zich maar schikken zolang t jezelf niet raakt.. boeit t blijkbaar niet.. hoop echt dat mensen wat meer nadenken over de gevolgen van..

 • L bleeker

  Helemaal mee eens. Paarden staan te stressen, zweten van angst. Maar we kunnen niets doen dan geruststellend te praten. Helpt niet erg maar toch ! Vuurwerk mag er helemaal uit wat mij betreft ook voor bepaalde mensen die hulp verlenen. En degene die doirgaan met vuurwerk oppakken.

 • Peter Jaspers

  Mijn paarden lopen normaal als het even kan 24/7, 365 dgn p/j buiten.
  Alleen nieuwjaarsnacht zet ik ze tegen de avond binnen, deuren dicht lampen en de muziek zo hard mogelijk aan.
  Paarden waaronder 2 jaarlingen lagen rustig in de stal ook tijdens het hoogte punt vh vuurwerk.
  Doe het al jaren zo en nooit problemen gehad.

 • Dalhuisen

  Wij zitten al 26 jaar aan de rand van een woon wijk met 31 paarden. 60 meter staat het eerste huis aan de ene kant en aan de andere kant maximaal 30 meter. Radio aan ramen geblindeerd. Hooi voeren rond half 12 en de langste paarden krijgen een paar biertjes . Dit helpt echt. Ze maken alles mee maar zijn vele malen relaxter. En geen naweeën van Verdoving En of het niet kunnen eten van bv hooi. En de eersten krijgen nervo horse.

 • John

  Waren in de buurt de gehele dag al bezig met carbit schieten. Geheel geen last van gehad. Bij naast gelegen stal werd echt veel vuurwerk afschoten en door de mist klonk dit zeer luid.

  Tien voor 12 voeren en de geluidinstallatie wat langer aan laten staan op stal en ze hadden totaal geen last van het vuurwerk wat afgeschoten werd.

  Mensen die paarden buiten laten staan met de jaarwissleing vragen helaas wel om problemen.

 • Suzanne Bredero

  Mensen, de radio stond loeihard , alle lampen brandden, ze hadden hooi ! Het was extreem lawaai en ging door tot 1 uur . Alles wat je als paardenhouder kunt doen was gedaan , dat je alleen maar onmachtig kunt staan toekijken is erg . Alsof je paardenstal midden in oorlogsgebied staat. Vuurwerkoverlast verschuift van bebouwd naar onbebouwd gebied. Vuurwerkverbod in steden gaat dit met zich mee brengen . Dierenwelzijn is voorbij geen plicht, maar normaal . Daar kom ik altijd voor op en daar moeten we voor staan ook in dit geval. Dus in plaats van adviezen hoe wij paardenhouders het moeten doen past hier niet bij . De oorzaak van de overlast is niet het paard, maar het vuurwerk , en dan niet een paar pijlen die zoals vroeger 10 minuten werden afgeschoten, daar kun je mee leven. Het is de mateloosheid die er nu is.

 • Raymond

  Zelf rustig,paard rustig. normaal zit er toch ook niemand voor de stal deur? Je geeft zelf een signaal af dat er iets is ,tuurlijk wordt een vluchtdier daardoor onrustig. Vuurwerk mag misschien wel minder lang, daar ben ook ik het wel mee eens

 • Ineke

  Paardenhouders met paarden die geen probleem maken van vuurwerk hebben gewoon mazzel! Wees blij als je ze kalm houdt met wat wortels, radioherrie of geblindeerde ramen…
  Voor de allerbangste die ik had heb ik echt nooit iets kunnen betekenen, wat ik ook verzon. De ellende begon bij de eerste knal, begin oktober en hield pas eind januari zo ongeveer weer op. Paard werd dus ook broodmager door gebrek aan eten – continu drammen en vluchten, ook in de box met zelfs een keer kreupelheid tot gevolg door de veel te kort afgesleten hoeven.
  Omdat sommige paarden het gevaar liever zien heb ik ook een jaar geprobeerd het dier buiten te laten: resultaat omgeploegd weiland en paard druipend van het zweet.
  Vasthouden hielp bij deze ook niks, maar dat was later voor een andere paniekhaas wel de oplossing, dus daar stond ik jarenlang in de nacht des onheils mee aan het touw.
  Mijn huidige tweetal is rustig; ook de giga carbiddreunen die we dit jaar vlakbij hadden wenden snel. Ik prijs me gelukkig, want ik heb het ook anders gekend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook