Ga naar hoofdinhoud

18% van meldingen bij Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren uit paardenhouderij

Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren kreeg vorig jaar meer meldingen dan in 2018. Na de rundveehouderij (56%) komen de meeste meldingen uit de paardenhouderij (18%). Sinds 2018 is de Sectorraad Paarden aangesloten bij het Vertrouwensloket. De aandacht die deze samenwerking heeft gekregen, zorgt ervoor dat er meer aandacht voor welzijn van bedrijfsmatig gehouden paarden is.

Daardoor zijn er afgelopen jaar ook meer meldingen vanuit de paardenhouderij binnengekomen. In totaal werden in 2019 129 meldingen ontvangen van (mogelijk) verminderde dierzorg, 26% meer dan in het jaar daarvoor. Dat komt er op neer dat er vanuit de paardenhouderij iets meer dan twintig meldingen binnenkwamen.

Bron: Nieuwe Oogst

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “18% van meldingen bij Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren uit paardenhouderij

  • Jan Jonas

    Ik heb grote twijfels over deze meldingen. Een anekdote; in de jaren negentig werd ik bij een renpaard geroepen. Toen ik de bloedwaarden van dit paard zag zei ik tegen de eigenaar dit paard gaat het niet halen. Het paard stond in zijn box wijdbeens om maar niet om te vallen, zijn urine was stroperig. Wat nu zij de eigenaar tegen mij, zet het paard in een rommelweide waar van alles groeit, zei ik, want ik heb gedrag onderzoek bij paarden gedaan en daaruit bleek dat het paard zijn lichaam via plantenwereld wil verzorgen. Die weide vonden wij, ik heb nog wat onderzoek gedaan om te kijken wat voor soort planten er daar groeiden, voor zekerheid krijg hij een stofwisselingskuur en een pony voor gezelschap. Het paard had zich in anderhalve maand zelf genezen. Het renpaard zag er uit als een gouden haan hij glom aan alle kanten. Ik zij tegen de eigenaar, nu koersen. Hij won dat zelfde jaar 7 rennen en na ieder koers werd hij weer in zijn weitje gedaan zonder krachtvoer. Voorbijgangers gingen bij de eigenaar klagen dat z’n mooi paard in z’n slecht stuk land stond, ze zouden hiervan melding maken. De eigenaar begreep het niet. Ik zei tegen hem, je moet de voorgeschiedenis van dit paard ook vertellen, want die kennen ze niet. Dat paard had de toepasselijke naam TEMPTATION. Als meldingen zo tot stand komen, heb ik mijn twijfels. Dit is één voorbeeld. Een mooi gezegde past hierbij, “onbekend maakt onbemind”. Ik denk dat het zit in de emotie. Paardensport is emotie sport terwijl dat bij koeien anders ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook