Ga naar hoofdinhoud

Aantal Konikpaarden in Oostvaardersplassen eindelijk op peil

In de Oostvaardersplassen is het aantal edelherten na jaren op een gewenst niveau. Ook zijn er volgens Staatsbosbeheer op dit moment niet meer te veel konikpaarden en heckrunderen in het natuurgebied tussen Almere en Lelystad. Dat schrijft NOS.nl op haar website. Er leven nu 1100 grote grazers in het gebied: zo'n 500 edelherten en in totaal ongeveer 600 konikpaarden en heckrunderen.

De afgelopen jaren leidden de leefomstandigheden van grote grazers in de Oostvaardersplassen regelmatig tot ophef. Omdat er te veel dieren in het gebied waren, was er niet genoeg eten en overleefden sommige dieren de winter niet. Een verbod om de dieren bij te voeren leidde tot felle protesten van dierenactivisten.

Regulier beheer

Volgens Staatsbosbeheer kan er vanaf nu, in tegenstelling tot de afgelopen jaren, ieder jaar regulier beheer uitgevoerd worden op de aantallen grote grazers. Net zoals dat in andere Nederlandse natuurgebieden gebeurt, zonder de afschot op grote schaal van de afgelopen jaren in het gebied.

Verhuisd of naar de slager

De Konikpaarden zijn deels naar andere gebieden verhuisd, onder andere naar Texel, Spanje en Wit-Rusland. Ook is een deel van de paarden geslacht.

Bron: NOS.nl

2 reacties op “Aantal Konikpaarden in Oostvaardersplassen eindelijk op peil

  • Jan Jonas

    Oostvaarders plassen bestaat uit veel water en moeras. Hier wordt niet aangegeven hoeveel grasland voor deze grote grazers voorhanden is. Ik blijf er bij dat gehouden dieren verzorgt moeten worden (gehouden dieren staan achter een hek) dat staat in de wet dat weet iedere boer. Nederland is niet geschikt om dieren in het (wilt) te houden. De ruimte is daar niet voor.

  • C. Bollen

    Helemaal mee eens . Fijn dat er paarden verhuist zijn naar een andere lokatie .hoonlijk lopen er nu geen hengsten meer bij de merries zodat er weer niet weer teveel paarden komen.en worden ze hopenlijk wel bijgevoerd indien nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.