Ga naar hoofdinhoud

Canadees onderzoek wijst uit hooi beter stomen dan weken

Wetenschappers uit Ontario, Canada, kwamen tot de conclusie dat gestoomd hooi voldoende voedingswaarde blijft bevatten voor sportpaarden. Door het weken verliest hooi teveel van de voedingswaarde. Ook gaven paarden de voorkeur aan het gestoomde hooi als ze de keuze hadden uit geweekt, gestoomd en droog hooi. 

Weken en stomen zijn twee gangbare methodes om hooi geschikt te maken voor paarden met gezondheidsproblemen zoals insuline resistentie en problemen met de luchtwegen. De onderzoekers leggen uit: “Paardeneigenaren weken of stomen het hooi vaak om de non-structurele koolhydraten als suiker en zetmeel te laten afnemen. Een dieet met veel snelle koolhydraten kan voor sommige paarden nadelig zijn voor de gezondheid.”

Voedingswaarde

Het onderzoeksteam vergeleek de voedingswaarde, voorkeur van de paarden en glycemische reactie van droog, geweekt en gestoomd hooi. Het hooi dat werd gebruikt was timothee gemixt met alfalfa hooi uit Ontario. Dat is ander hooi dan dat de paarden in Nederland gevoerd krijgen. De resultaten zullen daarom niet 1 op 1 kunnen worden overgenomen. Het is wel aan te nemen dat geweekt Nederlands hooi ook minder voedingswaarde heeft dan gestoomd Nederlands hooi.  Voor de berekening van de energiebehoefte zijn de waardes voor racepaarden gebruikt.

Glycemische reactie

De paarden werden gevoerd met het hooi en enkele uren later werd bloed afgenomen van de paarden om de bloedsuiker reactie -glycemische reactie- op het hooi te bepalen. Terwijl de paarden aan het eten waren werd gekeken of de paarden een voorkeur hadden voor een bepaald type hooi. Door het stomen of weken verandert de structuur van het hooi en dit kan invloed hebben op de voorkeur van de paarden.

Geweekte vs. gestoomd

Uit de resultaten bleek dat het weken de voedingswaarde van het hooi veel laat afnemen waardoor er voor paarden die hoog in het werk staan te weinig overblijft in het hooi. Bij het stomen blijkt het hooi voldoende voedingswaarde te behouden voor sportpaarden. De paarden zelf gaven ook de voorkeur aan gestoomd hooi.

Bron: Horses.nl/Horsetalk

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook