Ga naar hoofdinhoud

Dier & Recht kondigt meer acties aan in NRC

Danielle Pinedo, de paardensportverslaggeefster van NRC Handelsblad, maakte op Jumping Amsterdam een artikel over hoe de paardensport steeds vaker onder vuur wordt genomen door dierenactivisten. Ze sprak onder andere met bezoekers, de organisatie en Sarah Pesie, campagnemanager van Dier & Recht. Pesie vertelt dat Dier & Recht al langere tijd in gesprek is met de KNHS, maar dat levert volgens haar te weinig op. "De paardensector alleen redt het niet. Het wordt tijd voor handhaving.”

“Wij zijn niet tegen paardrijden of tegen de paardensport”, zegt Pesie in NRC, “maar wel tegen alle dwangmiddelen die worden gebruikt. Je kunt een paard ook heel goed belonen en bestraffen met je stem of met voedsel – daarvoor hoef je geen zweep te gebruiken of aan het bit te trekken.”

Gesprekken met KNHS

Over de gesprekken met de KNHS vertelt Pesie dat Dier&Recht en de KNHS op sommige punten redelijk op één lijn zitten, onder andere wat betreft de huisvesting en verzorging van paarden. “Maar als het om trainen en rijden gaat kunnen we het niet eens worden. De KNHS erkent niet dat paarden pijn hebben en dat veel bitten martelwerktuigen zijn die verboden moeten worden.”

Meer acties

Volgens Pesie leveren de gesprekken te weinig op en wordt het tijd voor hardere acties, mits legaal. Er zijn dit jaar protesten in de draf- en rensport gepland. Ook rond de Olympische Spelen in Tokio kondigt Dier & Recht acties aan, want het vliegen met paarden en de hittestress die zij moeten doorstaan is volgens Pesie in strijd met het dierenwelzijn. “De paardensector alleen redt het niet. Het wordt tijd voor handhaving.”

Lees het hele artikel hier

Bron: NRC

3 reacties op “Dier & Recht kondigt meer acties aan in NRC

  • jan jonas

    Als de paarden organisaties bij de pers en overheden geen tegenwicht tegen paard en recht kunnen maken is de paardensector ten dode opgeschreven. Te veel niet-deskundigen spreken zich tegen paardensport uit. Er wordt gezegd dat een bit pijnlijk is voor het paard, dat betekent ook, dat de recreant ook geen paard meer mag rijden met een bit (stuur van het paard), het samenzijn in de natuur met je paard is dan een doodzonde, want bitten veroorzaken pijn bij het paard, volgens de ondeskundigen . Kort gezegd de gehele sector komt in gevaar en kunnen alleen nog wedstrijden en buitenritten met gehuurde paarden gehouden worden, want het vervoeren van paarden is in de ogen van deze mensen, dieren kwellerij. Het fokken van paarden moet dan door dier en recht verboden worden, want deze jonge paarden krijgen later ook een bit in hun mond. Deze dierenactivisten hebben al een podium bij de pers en overheden gekregen en zeggen meer acties in de toekomst te ondernemen, omdat hun verhaal plausibel klinkt bij de leken en er te weinig tot geen hoor en weder hoor is geweest. Ieder wetenschappelijk verhaal moet op zijn meritus beoordeeld worden, ander is het geen wetenschap. Ik ben benieuwd hoe dat eruit gaat zien.

  • Zoek bij collega site eurodressage eens op de term:’tight nosebands’
    Lees en huiver.

  • John

    Hoe staat zij dan tegenover de kledingterreur bij vrouwen. Die schijnen al van jongs af aan een bh te moeten dragen…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.