Ga naar hoofdinhoud

Dier&Recht: ‘Hollandsche Manege behandelt paarden slecht’

Foto: Lonneke Ruesink
De manier waarop de Hollandsche Manege aan de Overtoom in Amsterdam met paarden omgaat is slecht. Ze hebben te weinig ruimte, mogen nooit naar buiten en hebben lichamelijke klachten. Dat zegt de Stichting Dier&Recht, die naar eigen zeggen langdurig onderzoek heeft gedaan in de manege.

Zij hebben maandenlang onderzoek gedaan naar het dierenwelzijn in de manege. Daaruit blijkt volgens Dier&Recht dat er sprake is van een groot aantal misstanden door tekortschietend management en slechte huisvesting.

‘Bedroevend gesteld’

De stichting heeft de manege tientallen keren bezocht. “De vernietigende conclusie is dat het bedroevend gesteld is met het paardenwelzijn in deze oudste manege van Nederland. De paarden maken een lusteloze indruk en vertonen stereotype probleemgedrag zoals luchtzuigen, schrapen met hun tanden en bijten op hout. Sommige van hen hebben zelf zichtbare wonden.”

‘Weleens eentje ziek’

Volgens Vincent Valk, de eigenaar van de manege gaat het hier om framing en draait het bij Dier&Recht om hun eigen verdienmodel. “Als je vijftig paarden hebt staan, natuurlijk is er wel eens eentje ziek. Net als mensen, die lopen ook wel eens tegen een keukenkastje aan. Ga je dan de hele keuken wegdoen?”Dat sommige paarden luchtzuigen is volgens hem logisch te verklaren. “Dat doen paarden om zichzelf gerust te stellen. Als een paard ooit eens een stressvolle situatie heeft meegemaakt leren ze zichzelf dat aan en dan blijven ze dat doen. Maar dat je even stress hebt betekent niet dat je welzijn in gevaar is”, aldus Valk.

Luchtkwaliteit

Volgens de dierenactivisten zorgt levenslange opsluiting voor stress en abnormaal gedrag. Dit was terug te zien bij de paarden. Ook zouden hun stallen veel te klein zijn en zien zij nooit buitenlucht. Dit zorgt voor verveling bij de paarden. Omdat de stallen niet goed worden schoongemaakt en de paarden vaak dagen in hun urine en mest staan, is de luchtkwaliteit erg slecht. Dit heeft te maken met een te hoge ammoniakwaarde. “Waardes boven de 4 zijn al schadelijk, in deze stal staat de teller op 44.” Dat de luchtkwaliteit zo slecht is, is volgens die eigenaar van de manege niet het geval. “Dan zou ik een hele stal moeten hebben met alleen maar zieke paarden. Dan zou geen enkel paard nog kunnen lopen.”

‘Ondeskundig en respectloos’

Dier&Recht vindt dat er vaak ondeskundig en respectloos met de paarden wordt omgegaan. Het stadsherstel heeft een verbouwing op de planning staan, die ook het dierenwelzijn zou moeten verbeteren. Hier is 2 miljoen euro voor nodig en daar is een crowdfunding voor opgestart. Maar zelfs dat zet geen zoden aan de dijk volgens de stichting. Zij adviseren daarom ook daar niet voor te doneren.

Verbeteren dierenwelzijn nu voorop

Volgens Valk staat het verbeteren van het dierenwelzijn nu juist voorop. “Er worden mooie, ruime boxen gemaakt. Twaalf vierkante meter krijgen de paarden. We gaan zorgen dat de paarden meer buiten komen.” Ook zijn zij bezig met een nieuw plan waarbij de paarden twee weken werken en dan twee weken vrij zijn. “Dit zou volgens een specialist beter werken, als je een paard echt wil laten rusten”, vertelt Valk.

Spoeddebat

De Partij voor de Dieren vraagt een spoeddebat aan over de uitkomsten van het onderzoek. “Er zijn grote zorgen over het welzijn van de paarden die elke dag in te kleine, vieze ruimtes staan en verstoken zijn van buitenruimte.” Volgens hen doet de manege keer op keer beloftes, maar blijven de daden uit. “Dit dierenleed moet nu snel en actief worden gestopt. Een manege op de drukke Overtoom zonder buitenruimte is geen geschikte plek voor het houden van paarden.”

Lees hier het rapport van Dier&Recht

Bron: Parool/AT5/Dier&Recht

12 reacties op “Dier&Recht: ‘Hollandsche Manege behandelt paarden slecht’

  • marijke

    Reportage gezien van Dier en Recht. Stands…donkere ruimte…..zien er niet al te florissant uit…..en het commentaar van iemand ” dit een een chagrijnige pony” Absoluut onacceptabel….Hopelijk dat aan deze toestanden iets gedaan kan worden. Ga zeker steentje bijdragen .

  • Anoniem

    Uit de verklaring van de heer Valk over het luchtzuigen blijkt wel dat deze man geen verstand van paarden heeft. Ook heb ik grote twijfels over de kundigheid van de specialist die hij heeft geconsulteerd. Het toestaan van dit soort maneges die in de naam een soort voorbeeldfunctie lijken te hebben/ Nederlands icoon lijken te zijn geeft een enorme smet op de paardenhouderij

  • marcel dufour

    Op deze manege reed ik voor het eerst paard. Van school uit kon je ijshockey of paardrijden doen op de woensdagmorgen en ik was een jaar of 11 en verliefd op een meisje in de klas en die koos voor paardrijden. Ik dus ook.

    Uit nostalgie ben ik er enkele jaren geleden eens langsgegaan en ik schrok me toen al rot van de erbarmelijke omstandigheden en hoe slecht die paarden eruit zagen. Was een enorme domper was dat.

    Ik begrijp sowieso niet hoe het toegestaan is dat je paarden houdt zonder dat die dieren ooit de buitenlucht zien.

  • A. van Duinen

    Een dikke pluim voor Dier&Recht dat ze dit doen en openbaar maken. Deze manege is waarschijnlijk een voorbeeld hoe het gesteld is bij Nederlandse maneges en wat we eigenlijk helemaal niet willen zien. Maar ja, als je wil leren rijden doe je dat op een willekeurige manege en leer je eigenlijk hoe het allemaal niet moet. Tijd dus voor verandering waar je paardrij jaren als jong kind beginnen!

  • in haarlem zit ook een manege midden in de stad langs een spoorlijn komen ook nooit buiten zou dus ook verboden moeten zijn

  • John Maarse

    Al vele jaren kennen wij de familie Valk. Mensen met een zeer gedegen hippische opleiding en hart voor een paard, deelnemers aan internationale wedstrijden, kortom zeer ervaren echte paardenmensen.

    Natuurlijk is de Hollandsche Manege niet het ideale voorbeeld plaatje van een modern manege bedrijf. Dat is waar de familie Valk al lange tijd aan werkt om de voorzieningen te verbeteren en aan te passen aan de eisen van de tegenwoordige tijd.
    Om dit te kunnen realiseren is geld maar belangrijker zijn vergunningen nodig om dit te mogen realiseren. We weten allemaal hoe lang het duurt voordat een vergunning aanvraag rond is. En dit duurt nog heel veel langer bij een gebouw dat op de monumentenlijst staat.

    De Hollandsche Manege komt regelmatig met zijn manege paarden en leerlingen bij ons trainen. De paarden zien er zeer goed uit en zijn zeer fit.

    Het is algemeen bekend dat een afgenomen interview in vele gevallen sterk verdraaid en naar de wens/ideeën van de interviewer wordt gepubliceerd. Met filmbeelden is dit niet anders. Als je maanden lang de stallen begluurd, op welke stal dan ook, verzamel je altijd goede en slechte beelden. Welke beelden breng je naar buiten? Juist, de beelden die het best bij jouw verhaal passen.
    Het is zeer triest dat een politieke partij daar gewin en publiciteit bij wil vergaren.

  • Mevrouw Frons

    Op deze manier paarden houden kan en hoeft echt niet meer.

  • Gea G. Planken-Tonkes

    Dit is onacceptabel !! Wat vreselijk om de dieren er zo te zien staan !! Elke dag, dag in dag uit. Dit moet stoppen ! Wat voor opleiding op het gebied van paarden heeft die Valk gevolgd joh. Zit hij zelf ook de hele dag binnen aan een ketting?

  • Suzanne Bredero

    John , ik ben het met je eens! Zeker is de situatie verre van optimaal, maar gekleurde berichtgeving is dit wel. Menig paard raakt geïrriteerd als je voor zijn stal blijft hangen en ammoniak-meten vlak boven het stro net na het urineren geeft natuurlijk een hoge concentratie. En luchtzuigers vallen nou eenmaal binnen het budget van een manege-houder en zul je om die reden vaker tegenkomen op een manege. Dat luchtzuigen heeft het paard daar niet ‘ geleerd ‘ . Helaas is dit de manier van propaganda waar onze agrariërs al jaren mee te maken hebben. Gekleurde filmpjes zullen vaker gaan opduiken in/over de paardensport en – houderij . Reden te meer om te zorgen dat we het goed voor elkaar hebben . Elkaar afkraken helpt niet, steunen om te veranderen wel .

  • Janey

    Dieren activisten van welke club dan ook, meestal zelf afkomstig uit mensonwaardige betonnen jungles of van achterstallig onderhoud vergeven buitenafjes, verkeren in de romantische veronderstelling dat dieren in hun wilde habitat het beste leven hebben. Overgeleverd aan barre weersomstandigheden, honger en dorst en soortgenoten die er geen zoetsappige hiërarchische standaard op na houden. Om nog maar niet te spreken over de soortgenoten die met een kwetsuur overgelaten worden aan de roofdieren. Ik denk dat deze dieren wel wisten wat ze liever wilden als ze konden ruilen met onze gedomesticeerde paarden.
    De Hollandse Manege stamt uit een tijd dat een dier nog voor een ding werd aangezien. Een prachtig gebouw met een mooie historie. Echter ben ik wel van mening, niets ten nadele van de exploitant, dat deze manier van paarden houden niet meer van deze tijd is. Alle paarden hoeven wat mij betreft echt niet elke dag uren in de wei te staan maar de buitenlucht niet eens kunnen opsnuiven? Daar heb heb ik zo mijn bedenkingen bij. Geef het gebouw een andere functie met behoud van de historische aspecten en bouw een mooie manege ( of breidt een bestaande uit) net buiten Amsterdam. Groen genoeg daar, heb ik zondag nog gezien. En laten we die beelden en de in de kraam passende opmerkingen van Dier en Recht maar met een zakje zout nemen.

  • paulien zonhoven

    wat ik zo jammer vind is dat Dier en Recht, KNHS, FNRS onlangs jubelend de actie “deel je wei wees blij “(iets in die trend) hebben gelanceerd en elkaar dus kunnen vinden, maar nu weer de publiciteit kiezen met dit verhaal. Wie help je hier mee? De paarden? Het bewustzijn van de mensen? Juist nu deze clubs elkaar gevonden hebben zou het toch een gevolg kunnen zijn dat je elkaar ook hier in vindt. De betreffende manege behoeft zeker renovatie en aanpassingen naar deze tijd, maar Dier en Recht, KNHS en FNRS zouden ook met betreffende eigenaar om tafel kunnen gaan en een plan opstellen met afspraken en hulp bieden bij het in gesprek gaan met de gemeente omtrent de te verlenen vergunningen, mede om te onderstrepen dat het hier om dierenwelzijn gaat en een manege zo in de stad gelegen een voorbeeldfunctie zou moeten hebben.En ook een monument kan meegroeien in de tijd zonder al te grote aantasting van de monumentale status. De wijze waarop Dier en Recht meent feiten te verzamelen is redelijk verwerpelijk en men zou grotere stappen in de toekomst zetten door gezamenlijke aanpak. Daar is iedereen mee gebaat. Bovendien zouden alle bovengenoemde organisaties op deze wijze aan prestige winnen door te tonen dat het bereiken van een doel dikwijls een gemeenschappelijke factor is i.p.v. door acties tegenover elkaar te komen staan.

  • Annet Geerdink

    Ipv allemaal commentaar te leveren.. alle paardenliefhebbers 1 euro storten voor verbouwing en verbetering van de omstandigheden.. want dst eillen we toch allemaal? Tegenwoordig weet iedereen dat het geen vetpot is die manages. Goed idee? Praatjes vullen geen gaatjes toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.