Ga naar hoofdinhoud

Discussie over afmeting paardenbox: Sectorraad Paarden vindt maatlatstal maatje te groot

De op het laatste moment door de overheid gestelde randvoorwaarden voor de Maatlatstal Duurzame Veehouderij zijn voor veel paardenbedrijven een onhaalbare kaart. Dat stelt de Sectorraad Paarden. Zo moet de minimale boxmaat voor een paard 12,3 vierkante meter zijn. Voor veel paardenhouders is dit met een standaard boxmaat van 3 bij 4 meter iets te groot.

Volgens de Sectorraad Paarden wordt met deze extra eis om voor de Mia/Vamil-regelingen in aanmerking te komen, een grote groep bedrijven in de paardensector uitgesloten. Deze bedrijven worden met deze regeling niet gemobiliseerd om duurzaamheidsinvesteringen te doen.

Niet gestimuleerd

Met deze instapeisen wordt een inhaalslag of überhaupt een verbetering niet gestimuleerd. Dit is volgens de Sectorraad Paarden wel nodig, omdat de paardensector wat betreft duurzaamheidsinvesteringen niet vooroploopt. Bedrijven die deze boxmaten nu al op orde hebben, zijn vaak kapitaalkrachtig en al bezig met duurzaamheidsinvesteringen, ook zonder belastingvoordelen.

Geld over de balk

De Sectorraad Paarden stelt zich de vraag of de overheid hiermee geen geld over de balk gaat gooien, omdat alleen bedrijven die de investering vaak zelf kunnen dragen, gaan profiteren.

Duurzame stallen

Overigens waarderen de partijen in de Sectorraad Paarden, waaronder LTO, dat de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) er per 1 januari 2022 ook is voor paardenstallen. Deze maatlat is een certificatieschema dat voor verschillende diersoorten wordt gebruikt om de bouw en verbouw van integraal duurzame stallen te stimuleren.

Zeven thema’s

Het schema bestaat uit eisen op zeven thema’s: dierenwelzijn, diergezondheid, ammoniak, fijnstof, klimaat, brandveiligheid en bedrijf & omgeving. Per keuzemaatregel kunnen punten worden verdiend en per thema moet een minimaal aantal punten worden behaald.

Duurzaamheidsinvesteringen

Dat voldoende leefruimte in de MDV met duurzaamheidspunten moet worden beloond, onderschrijft de Sectorraad Paarden wel. De keuze kan worden gemaakt om pas punten toe te kennen bij een boxmaat van 12,3 vierkante meter of meer. Hoe meer punten een bedrijf scoort in de MDV, des te groter wordt zijn belastingvoordeel. Dat motiveert om na te denken over duurzaamheidsinvesteringen. Maar op voorhand alle bedrijven uitsluiten met kleinere boxmaten demotiveert om hiermee aan de slag te gaan, stelt de Sectorraad Paarden.

Gesprek met ministerie

De Sectorraad Paarden gaat het gesprek aan met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de verrassende wending die zij geven aan de MDV voor paardenstallen. De Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS), LTO Nederland en stichting Welzijn en Paard hebben in een begeleidingscommissie van stakeholders, op uitnodiging van het college, advies gegeven over een eerste criteriaversie.

Aanvullende instapeisen

Deze organisaties werden onaangenaam verrast, toen het ministerie op het laatste moment met de aanvullende instapeisen kwam. Er was ook geen mogelijkheid meer om het daar met de commissie van stakeholders over te hebben.

Bron: Nieuwe Oogst

8 reacties op “Discussie over afmeting paardenbox: Sectorraad Paarden vindt maatlatstal maatje te groot

  • jan jonas

    Deze discussie wordt zo langzamerhand een never endingstory. Allang zijn de maten vastgesteld waar paarden in mogen staan en iedereen houd zich er aan. Paarden houders worden net als boeren vastgezet in een bureaucratische discussie, waar paarden houders zich aan moeten gaan houden, ook al leid dat naar een financiële problemen van de paardenstaleigenaar. Het is een ouderwetse strategie om mensen te verrassen waar achteraf geen tegengeluid tegenover kan staan. Men kan niet generaliseren. Ieder bedrijf is uniek en heeft zoveel mogelijk de regels die logisch zijn, naar vermogen gevolgd. Nu wordt deze sector door onlogica getroffen.

  • Gretha

    jan jonas, iedereen houd zich er aan???? Er zijn nog heel veel paarden die in veel te kleine boxen van 2.5 x 2.5 of van 3×3 staan. En dan staan ze er ook nog veel te veel uren per dag in…..

  • Peet

    Waarom word er altijd vanuit gegaan dat alle paarden minimaal zo uur per dag vrijkomt kunnen bewegen. Net als mensen zijn alle paarden verschillend. Ik zie het in mijn werk héél veel dat de paarden buiten staan. En het duidelijk niet naar hun zin hebben. Maar ach het moet .dan van verveling maar voeren, buikje vol met zand. Word het ook niet beter van.
    Kijk naar je paard en beslis wat goed is ipv van alle verplichte stalmaten en vrije uren bewegen.
    Mensen met een paard of paardenmensen. Een wereld van verschil.

  • Dick de Jong

    Die 0,3m2 leverd echt geen extra dierenwelzijn op. Dit is dus bewust door de ambtenaren gedaan.

  • Erwin

    Ongeacht of een boxmaat groter dient te zijn dan bijv 3.5 x 3.5 mtr, zou er meer belangstelling moeten zijn hoelang een paard op stal staat, of hij de beschikking heeft over een gras of zandpaddock, schuilstal of niet, hoe vol hij wordt gestopt met krachtvoer en vaak onnodig veel wormkuren of supplementen die een paardenlichaam compleet uit balans brengen. 3 en 4 jarigen die al in de sport rondlopen terwijl hun lichaam feitelijk nog een peuterlichaam is welke pas 3 jaar later is volgroeid. Daar zou de focus op moeten liggen en niet alleen op de zin of onzin over een boxmaat van 50 cm breder of dieper.

  • Th Ploegmakers EEF President

    Wat in de discussies wordt gemist, ook in de reactie van de sectorraad, is het antwoord van het ministerie waarom de huidige verplichte box maten
    3×4 mtr NIET goed meer is en 12,43 mtr wel.
    Deze onderbouwing zal er moeten komen. Immers als het voor paarden welzijn is, en dit wetenschappelijk is onderbouwd, zijn er geen redenen om deze richtlijn niet te volgen. Dan moeten we ons richten op oplossingen die het de minder kapitaalkrachtige ondernemer WEL mogelijk maakt om deze noodzakelijke aanpassingen te kunnen doen. Paarden welzijn gaat immers boven alles.

  • Janey Stephens

    Wat ik mis in de discussie is wat meetelt voor de oppervlakte. Die 0,3 m2 meer is wel een heel eigenaardige maat. Laat ik het vermoeden hebben dat een buitenluik, of een luik in staldeur of voerluik ook meetelt. Mits het paard zijn hoofd erdoor kan steken. Dat lijkt me toch ook wel een haalbare vereiste in een box, en een minimale investering. Is die investering niet haalbaar dat is het de vraag hoe de staat, kwaliteit en levensvatbaar het betrokken paardenbedrijf is.

  • T. Ris

    Zou de boxmaat ook niet moeten overeenkomen met de hoogte van het paard? Dat lijkt mij nou logischer. Groter paard dan grotere box. Het scheelt nogal 1.60 of 1.85 m. En natuurlijk er veel uitkomen en beweging krijgen, maar dat is voor mij ook logisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.