Ga naar hoofdinhoud

EEF-voorzitter: ‘We moeten ons aanpassen in de paardensport’

Theo Ploegmakers, voorzitter European Equestrian Federation. Foto: www.arnd.nl

World Horse Welfare en de Universiteit van Nottingham hebben onlangs een onderzoeksdocument gepubliceerd, waarin de transparantie van de paardensport onder de loep genomen wordt. Zij concluderen dat het vertrouwen van het publiek essentieel is voor de toekomst van onze sport. ''Vertrouwen ontstaat alleen wanneer de samenleving ervan overtuigd is dat de paardensport transparant werkt, dat beoefenaars van de sport geloofwaardig overkomen en legitiem en competent zijn en dat de beoefening de waarden van de samenleving weerspiegelt'', aldus het rapport.

Naar aanleiding van dit rapport heeft de voorzitter van de Europese hippische federatie EEF, Theo Ploegmakers, zijn conclusies gepubliceerd over het belang van de ‘Social Licenc’, de maatschappelijke acceptatie, voor de toekomst van de paardensport.

Maatschappelijke acceptatie

Ploegmakers: ”Terwijl de Sociale Licenc vaak is besproken in zaken van overheidsbeleid of economie, is er een groeiende consensus dat ook de sport het belang ervan moet erkennen en ernaar moet streven haar positie in de samenleving te verwerven (en te behouden). Dit is moeilijker bij een sport met dieren zoals de paardensport dan bij de meeste andere sporten. Als het om paarden gaat, roepen slechte foto’s of snapshots emotionele reacties op. Een social license to operate wordt gegeven of verloren door het publiek, dat geen verschil ziet tussen racen, springen, dressuur of andere disciplines. Het publiek ziet alleen het beeld van het paard en maakt zich zorgen over het welzijn van paarden die in de sport en het amusement worden gebruikt.”

Zorgvuldig communiceren

”Dit betekent dat we zeer zorgvuldig moeten zijn met de manier waarop onze sport wordt afgeschilderd en met de communicatie die we aanbieden om het grote publiek te helpen begrijpen hoe hoog het niveau van paardenwelzijn reeds is. De grootste bedreiging van de sociale licenc voor onze sport is dat het publiek het vertrouwen zal verliezen dat de manier waarop wij met paarden en onze sport in het algemeen omgaan de juiste is. De moeilijkheden waarmee wij geconfronteerd worden, zijn dat er een verschil is tussen wat wij, de deskundigen, denken en wat het publiek denkt”, aldus Ploegmakers.

Lees het hele artikel op de site van de EEF

Bron: EEF

3 reacties op “EEF-voorzitter: ‘We moeten ons aanpassen in de paardensport’

 • We moeten ons aanpassen volgens Ploegmakers, maar is dat werkelijk ook zo?
  Een ding in de paardensport en met name in de dressuursport is zeker en dat zijn de regels. Niet alleen op het terrein van de welzijn maar ook in de uitvoering staat in detail beschreven hoe die eruit behoort te zien. En waar de officials telkens weer de mist ingaan als de paardensport opnieuw publiek in het geding is, is dat ze voorbij gaan aan het naleven van de eigen regels. Du moment dat het naleven van de regels consequent in de dressuurringen en op het voorterrein wordt uitgevoerd door een deskundige jury verstomt alle kritiek want de uitstekende FEI-regels zijn de absolute garantie voor het paard dat zijn welzijn gewaarborgd wordt.

  De terechte en toenemende kritiek ontstaat omdat officials, juryleden, ruiters en trainers de regels aan hun laars lappen en met droge ogen beweren dat het publiek niet begrijpt waar het in hun ‘paardensport’ omdraait en dat zij dat aan het publiek zouden moeten uitleggen. Op die uitLeg zit het publiek echt niet te wachten. Het grote publiek ziet misschien niet perfect hoe de dressuuruitvoeringen er volgens de regels uit horen te zien maar dat zien de incompetente juryleden tegenwoordig ook niet meer. Maar wat het publiek wel ziet, is hoe de paarden onnatuurlijk en met veel geweld gereden en hoe in strijd met de regels de hectische, spastische en pijnlijke voorstellingen beloond worden. Om het nog maar niet over de aansjorde neusriemen, opengesperde monden, staccato spoorgebruik, hangende ruiters, angstige ogen etc. te hebben. Want dat ziet het grote publiek wel goed en de deskundigen, waar Ploegmakers het over heeft, nu net niet. Dat zijn geen moeilijkheden maar onkunde. En als Ploegmakers het vertrouwen weer terug wil hebben, zal hij daar aan moeten werken.

 • Jan Verstraeten

  Ik ben het helemaal met Karel de Lange eens.

 • Sjak Arts

  Goed gesproken Karel. Dit is precies waar het aan schort en waar de KNHS en FEI doof voor blijven….
  Een schande eigenlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook