Ga naar hoofdinhoud

EEF wil mentaliteitsverandering in de paardensport

Na het opduiken van schokkende beelden, zoals die van Cesar Parra, heeft de EEF (European Equestrian Federation) een paneldiscussie gehouden over het bewaken en verbetering van het paardenwelzijn 'aan huis'. Uit die discussie kwam duidelijk naar voren dat een mentaliteitsverandering in de paardensport noodzakelijk is om de beweegreden achter slechte trainingsmethoden weg te nemen.

Voorafgaand aan de paneldiscussie werd een enquête gehouden om inzichten en ervaringen over de trainingsmethoden aan huis te verzamelen. Meer dan 9.000 mensen reageerden, waarvan 94% uit Europa. Het grootste gedeelte daarvan rijdt op nationaal niveau. Uit het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat problemen met het paardenwelzijn zich al vanaf de basis voordoen en het welzijn niet alleen een zorg in de internationale sport is.

90% getuige van slecht paardenwelzijn

Negentig procent van de ondervraagden gaf aan thuis getuige te zijn geweest van slecht paardenwelzijn, waarvan 58% zich heeft voorgedaan in het afgelopen half jaar. Er was een overweldigend gevoel dat het een combinatie van het geld dat met de sport gemoeid is, concurrentiedruk en het niveau van officials. Specifiek binnen de dressuursport moedigt de jurering trainingsmethoden aan die in strijd zijn met het paardenwelzijn.

Paneldiscussie

De discussie werd bijgewoond door Roly Owers (voorzitter World Horse Welfare), Jackie Potss (oprichtend lid van de International Grooms Association), Constanze Winter (jurist van de FN) en Johan Fyrbrg (secretaris van de Zweedse Hippische Federatie). Ulft Bromster, was aanwezig als vertegenwoordiger van de EEF.

Federaties de macht geven

EEF voorzitter Theo Ploegmakers had bij de opening van de discussie een belangrijke boodschap. “Het welzijn van de paarden moet altijd voorop staan. Het gaat niet om veeleisend zijn, het gaat om het handhaven van een zorgstandaard die ieder paard verdient. [….] We moeten nagaan wat er onder onze controle ligt en wat er onder de controle van onze nationale federaties ligt. We moeten deze federaties de macht geven om om de regelgeving af te dwingen, op de opleiding voortbouwen en het paard te blijven beschermen. Het paard is het middelpunt van onze sport.”

Problemen in kaart brengen

De bijeenkomst begon met een discussie over rapportage en het gebrek aan overeenstemming over wie de rapporten moet behandelen en de logistieke uitdagingen die het beheren van de rapporten met zich meebrengt. Jackie Potts kaartte aan dat grooms zich, zelfs met een systeem, in een kwetsbare positie bevinden als zij aangifte tegen hun werkgever willen doen. Roly Owers bracht naar voren dat het meldcentrum van World Horse Welfare aanzienlijke middelen nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Constanze Winter gaf belangrijke inzichten in de hoeveelheid details en bewijsmateriaal die nodig is om een zaak volledig te vervolgen.

Behoefte aan onderzoek en studies

Nauw verbonden met deze discussie is ook de behoefte aan onderzoek en studies om een beter inzicht in het paard en daarmee betere bescherming van de welzijnsrechten te verkrijgen. Dit is een onderwerp dat voortdurend evolueert. Er werd overeengekomen dat er baat kan zijn bij meer samenwerking binnen de hippische sector. Zweden heeft al een uitgebreidere samenwerking met Scandinavische buurlanden om discussies en acties op gang te brengen.

Culturele verschuiving

Later ging het gesprek dieper in op de drijfveren achter slechte trainingsmethoden. In de enquête suggereerden de ondervraagden dat dit verband houdt met geld, concurrentie druk en de jurering in de dressuursport. Het panel begreep deze gedachtegang en meent dat er een culturele verschuiving nodig is om de mentaliteit die kiest voor ongepaste methoden te veranderen. Er zijn duidelijke opleidingssystemen nodig om te informeren over de impact die deze methoden op het paard hebben en ruiters te motiveren om grotere verantwoordelijkheid te nemen, alsook de federaties en belanghebbenden.

Actie ondernemen

Dit leidde tot het laatste discussiepunt over hoe we nu echt actie kunnen ondernemen. Roly Owers gaf een uitstekend inzicht in de noodzaak van een cultuuromslag en de noodzaak om het gedeelde verantwoordelijkheidsgevoel binnen de paardensportgemeenschap te versterken. “De standaard waar je voorbij loopt, is de standaard die je accepteert”, sprak Roly aan het begin van de discussie. Een uitspraak waar de andere aanwezigen zich goed in konden vinden. Er is een systematische verandering nodig, waardoor er op ieder niveau veranderingen plaatsvinden en individuen de juiste kennis en kunde hebben om voor zijn paarden op te treden.

Bron: Persbericht EEF

5 reacties op “EEF wil mentaliteitsverandering in de paardensport

  • Johan Lokhorst

    Ik kan me deze uitkomst niet voorstellen, andere enquetes geven een veel positiever beeld. Zou het niet kunnen zijn dat de activisten bewust de enquete negatief hebben ingevuld? Immers deelname was een kwestie van aanklikken….

    Elke paardenliefhebber -beoefenaar is uiterst zorgvuldig bij de training en verzorging van zijn/haar paard. Ook omdat en paard anders niet meer meewerkt bij trainen/rijden.

  • Joy

    Geld, Concurrentie, Druk, Jurering???
    FEI heeft toch waslijst aan regels en controlemogelijkheden.
    Waarom wordt er niet ingegrepen als de neusriem snoeihard tot strak is aangetrokken?
    Waarom wordt nogsteeds Laag, Diep en Rond getolereerd tijdens het inrijden?
    ” Gewoon” omdat het mag, kan óf moet??
    De blauwe tongen lopen ze op tijdens de proef.
    Toon verdorie het fatsoen/ lef om die rijder te diskwalificeren.
    Arme paarden.
    Jammer voor de ruiters die het anders doen en waarschijnlijk niet naar de OS gaan.

  • De aanpak moet beginnen bij het hoogste niveau en heel radicaal vanaf een bepaald moment.
    De bescherming door de bonden van deze mensen loopt steeds meer de spuigaten uit.
    Regels voor amateurs zijn strenger en die regels moeten voor elk niveau gelden op wedstrijden.
    Zo niet dan blijven de slechte voorbeelden doorgaan en spiegelen velen zich daaraan.
    De buitenwacht ziet alle dwangmiddelen gebruiken en het onsportieve gedrag t.o.v. het paard.
    Harmonie hoort bij rijkunst op elk moment op een concoursterrein en liefst ook thuis wat moeilijk te controleren is.
    Dus nogmaals is het beste begin vanaf bovenaf en anders kansloos mijns inziens.

  • Maarten

    Johan Lokhorst:juist gezien,en aan jouw laatste allinea zou ik willen toevoegen,mi.ook niet geheel onbelangrijk ,:”al was het alleen maar omdat het anders (veel)geld gaat kosten”!!!

    Joy: kansloos,omdat ik vind dat,als we heel eerlijk diep binnen onszelf kijken,alle basis voorwaarden om correct te leren paard/wedstrijd rijden te weten:respect,discipline,nederigheid (stagaires bijv.:bek houden,luisteren verkloot mijn paard niet) en dankbaar dat je uberhaupt MAG/KUNT rijden zijn vervaagd tot loos gezwets op hogeschool niveau aan de bar,terwijl men op het paard een simpele lagere school vraag niet kan beantwoorden.
    voorbeeld:1963 pony concours bij A binnen komen, op X halthouden groeten afstappen en teugels over de hals, stonden Maarten (8en zn. matties met hun wijsvingertje tussen de teugels te wachten tot de jury hen had geinspecteerd op correcte optoming(voor onze horses penvriend en nationale neusriem ombudsman Sjak Arts: dus idd.ook neusriem)orde en netheid,moest je correct zonder hulp opstappen wachten op de claxon en kon je tonen wat je waard was.
    (zijstraat:iedereen schiet in de kramp over de tuigpaarden opzetteugel maar daar moet je ook eerst opstellen wachten op inspectie waarbij goede juryleden ook aanpassingen deden aan harnachement voordat je begon)
    later werd dit afgeschaft met nog later het weglaten van halthouden en groeten.
    plus het feit dat je toen iig.een keer in de week op de clubles door zon oude garde instructeur op bovenstaande vereisten werd gewezen.

  • Maarten

    ging wat fout.
    volgens mij is de teloorgang van bovenstaande voorwaarden,normen en waarden zo u wilt,toen zon beetje bij beetje ingezet.
    willen we mentaliteits verandering zullen we mi. juist onderaan de piramide moeten beginnen bij zowel ruiter coach jury parcoursbouwers de hele rataplan en een heleboel arrogantie laten varen.

    een paar tips:je gaat niet beter rijden op een zadel van 5000euro je gaat ook niet beter rijden in bak van 60×25 ipv.20×40 maar wat doe je op dat zadel en in die bak.
    ook eerst rijbewijs halen bij autorijschool Correct bij jou op de hoek en dan pas Jos Verstappen bellen(Max heeft geen tijd)
    wel eerst aanklooien op je shetlander en niet “specialiseren” terwijl je de kring vd.pispot nog in je achterste hebt staan.
    laatste tip :er wordt zoveel afgeluld over rand welzijn en woke zaken we hebben geen tijd meer om te rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.