Ga naar hoofdinhoud

Frans van den Bogaerd: ‘De teugel draagt bij aan het welzijn van paarden’

Foto Lonneke Ruesink

Frans van den Bogaerd en Roel Smelt vertelden onlangs in Tubantia over hun uitvinding, de Trainreinteugel. Een teugel met aan de rechter- en linkerzijde een krachtopnemer en een ledlampje. Op het moment dat de ruiter maar dan 2,5 of 5 kilo druk uitoefent, gaat het lampje branden. 'De teugel draagt bij aan het welzijn van paarden', vertelt Van den Bogaerd.

Volgens zijn college Roel Smelt krijgen ruiters dankzij het meetinstrument meer controle op de door hen gevoerde teugeldruk. “De Trainrein is een hulpmiddel, dat de ruiter bewust laat worden hoeveel druk er op welke teugel zit”, vertelt Smelt. “Ruiters belasten hun paard vaak meer dan ze zelf denken”, voegt zijn zakenpartner Van den Bogaerd daar aan toe.

Druk vermenigvuldigen met vijf

Hij vervolgt: “Uit onderzoek blijkt dat je dit gewicht met acht kunt vermenigvuldigen: is de belasting vijf kilo, dan voelt dat in de paardenmond als veertig kilo. De ruiter ziet met de Trainrein direct of er een gelijke druk is op twee teugels. De teugel draagt bij aan het welzijn van de paarden.”

Lees hier het hele artikel.

Bron: Tubantia

7 reacties op “Frans van den Bogaerd: ‘De teugel draagt bij aan het welzijn van paarden’

 • Miranda.69

  Waar kan ik meer info over deze teugel vinden? Waar te koop??

 • Frans Berings

  “Op het moment dat de ruiter meer dan 2,5 of 5 kilo druk uitoefent”
  Hoe wordt dit vertaald in rijkunstige bewoordingen?

 • Jan Jonas

  Wat een onzinnig verhaal. Gaan wij het paard voorzien van led lampjes in het kader van dieren welzijn. Gaan wij dat ook doen bij de hondjes en de katjes? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Als Uw paard tijdens het rijden van iets schrikt en weg- vlucht, gaat U wel stevig aan de teugels trekken, anders verliest U de controle over Uw paard. Tot dat de led lampjes aan de linkerzijde en rechterzijde van Uw teugels gaan branden. Dan Laat U de teugels vieren anders komt Uw paard in de dieren wel zijns zone terecht. U valt van Uw paard en U kan nog net tegen de ziekenbroeder, voordat U de ambulance in gaat, vertellen wat er gebeurt was, namelijk de led lampjes branden.

 • Maarten

  Jan Jonas klopt en even later zit ie vast in het wild rooster en wordt er weer een handteken actie opgezet:dood aan de wildroosters. of een stille tocht voor lieve Japie of sweetie Bonnie(alhoewel ze beiden een “bek als een hooischuur”hadden.) maar ja dat lampje he.

 • Maarten

  vogens mij gaat het er meer om of er bij het paard een lampje gaat branden als je ze tegen houd(houdt?)
  maar succes gewenst met deze uitvinding waarschijnlijk ga Je er een hoop van verkopen.

 • Maarten

  het gaat er uiteindelijk om of er bij het paard een lampje gaat branden als Je ze tegen houd.
  En dat onderzoek is zeker gedaan bij Mr.Ed het sprekende paard dat jullie zo zeker zijn dat 5 kilo 40kilo wordt.
  maar succes gewenst met jullie uitvinding gaan er veel van verkopen aan politiek correct nederland denk ik,dat dan weer wel.

 • Raymond

  Mensen die een ledlampje nodig hebben om in de gaten te hebben wat ze eigenlijk aan het doen zijn moeten misschien het paard inruilen voor een goudvis en heel goed oppassen dat het visje niet verzuipt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook