Ga naar hoofdinhoud

Kamervragen over slacht ‘opdringerige’ konikpaarden

Archiefbeeld konikpaarden. Foto: Lisa Dijk / www.arnd.nl

Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over de slacht van 29 konikpaarden. Volgens het Kamerlid kan het niet zo zijn dat paarden regelmatig afgevoerd worden naar het slachthuis omdat ze zogenaamd opdringerig zouden zijn, zonder dat er eerst alles aan gedaan is om te zorgen dat de dieren met rust gelaten worden.

De dieren stonden op het Oostvaardersveld maar waren volgens Staatsbosbeheer opdringerig naar bezoekers toe. Omdat dat gevaarlijke situaties op kon leveren, moesten ze weg. Er waren geen andere geschikte plekken om ze naartoe te brengen, en dus was het slachthuis de enige optie, aldus de natuurbeheerder.

Zelfde lot

Volgens Vestering wordt het Oostvaardersveld nu gebruikt als een vorm van extensieve veehouderij, “waarbij dieren in een opvolgende cyclus worden geplaatst vanuit de Oostvaardersplassen om vervolgens te eindigen in het slachthuis.” Ze wil dan ook van demissionair minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten wat er wordt gedaan om een nieuwe groep paarden op het Oostvaardersveld hetzelfde lot te besparen.

Welke stappen

Het Kamerlid vraagt verder aan de minister welke stappen er zijn genomen om de paarden ergens anders onder te brengen. Ook vraagt ze hoeveel paarden er in de afgelopen vijf jaar van het Oostvaardersveld naar de slacht zijn gebracht, en waarom.

‘Opdringerige bezoekers’

Ook de provinciale fractie van Partij voor de Dieren sprak zich uit tegen de slacht van de dieren. De partij riep Gedeputeerde Staten op om geen opdringerige dieren meer te slachten en stelde vragen over hoe er omgegaan wordt met ‘opdringerige bezoekers’.

Lees ook:

Voeren door bezoekers leidt tot dood 29 ‘opdringerige’ paarden

Bron: Omroep Flevoland

3 reacties op “Kamervragen over slacht ‘opdringerige’ konikpaarden

 • jan jonas

  Zolang bezoekers het gebied bezoeken en daarvoor betalen, blijven deze toestanden bestaan. Het is goed dat iemand het in de tweede kamer dit probleem onder de aandacht brengt. Beter laat dan nooit. Ik hoop dat er een goed plan op tafel komt. Voor Staatsbosbeheer betekend deze situatie, INKOMSTEN. Gaar moet een einde aankomen. Geld verdienen over de ruggen van dieren die daar niets aan kunnen veranderen is niet goed.

 • Anemone

  Dit is al jaren gaande, binnenkort weer het tekort aan voer probleem.
  Volg eens :

  https://www.facebook.com/groups/170411843786379/

  je gelooft het niet hoe er met de dieren wordt omgegaan.

 • Peet

  Laat er eens een paar wolven los. Regelt moeder natuur de rest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.