Ga naar hoofdinhoud

Konikpaarden op Texel waarschijnlijk naar de slacht

Staatsbosbeheer heeft besloten om de vanuit de Oostvaarderplassen overgeplaatste konikpaarden weg te halen uit De Slufter op Texel. De kans dat ze terecht kunnen in een ander natuurgebied is klein en de kans dat ze naar de slacht gaan is volgens Staatsbosbeheer aanzienlijk, dat meldt het Noordhollands Dagblad. Een belangrijke reden is dat de hengstengroep zich tam gedraagt tegenover wandelaars in het gebied een andere reden is bescherming van de nesten van de weidemier.

De paarden die vorig jaar werden overgeplaatst  zoeken toenadering en besnuffelen rugzakken van wandelaars. Er zijn bezoekers die dat gedrag onprettig vinden. Bovendien kan het tot gevaarlijke situaties leiden.

Nesten van weidemieren

Ook is vast komen te staan dat ze niet langer in het duingebied kunnen blijven omdat ze de duinen teveel beschadigen. Er is een ecologisch nadeel van hun aanwezigheid zoals de meer dan verwachte vertrapping van nesten van de weidemier. Gele weidemieren zorgen met hun gegraaf voor een deel van de kwaliteit van het gebied.

Tegenzin

Het is volgens Staatsbosbeheer niet mogelijk om in De Slufter het graasgebied zo aan te passen dat deze omstandigheden tot een verantwoord niveau kunnen worden teruggebracht. Alternatieven op het eiland zouden niet voldoen. Ook zorgen de paarden voor extra werk voor het team van Staatsbosbeheer op Texel. Daarom is besloten dat de paarden voor het broedseizoen weer worden opgehaald.

Bron: Noord Hollands Dagblad

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

3 reacties op “Konikpaarden op Texel waarschijnlijk naar de slacht

 • Tanya hard van Dieren

  Sbb moet u shamen.
  Dieren wil leven

 • Joep

  In het kader van de CO2 reductie en het gegeven dat de dieraantallen in Nederland te groot zijn, is dit een milieumaatregel te noemen. Niet tijdig uitdunnen is daarnaast slechts uitstel van te nemen maatregelen.

 • Jan Jonas

  Hieraan kan je zien dat het in Nederland is doorgeslagen. Eerst dieren laten verhongeren. Dan worden deze dieren onderdruk gered om ze dan in een nieuw gebied te plaatsen waar genoeg voedsel is, de paarden komen op gewicht en kunnen dan naar de slacht omdat ze mieren vertrappen ( mieren=Argument) . Steeds hebben deze wetenschappers, over “de natuur zijn gang laten gaan”, maar in de praktijk doen ze juist het tegenover gestelde. De gele mieren moeten beschermd worden. Ik verzeker U dat deze paarden juist een verrijking zijn in dit arme land (zand grond maar wel kalkrijk). De mest die deze paarden aan de natuur geven, zorgt voor verrijking, en de gele miertjes zeggen dan dank U wel, want die paardenmest hebben zij hard nodig. Opvallend is dat deze zogenaamde wetenschappers geen wetenschap bedrijven. Als wetenschapper (bioloog) moet je weten, dat alles in de natuur een functie heeft. Alleen overbevolking zorgt voor problemen. Een voorbeeld kan ik U gegeven. Jaren geleden was er man die een duinpan van de gemeente pachtte. Hij hield er een paar pony’s, geiten en ganzen. Hij deed dat hobbymatig. Na 40 jaar kwamen en paar groene jongens van de gemeente en in dat duinpannetje vonden ze plantjes die nergens in de duinen te vinden waren. U raadt het al, de pacht werd per direct op gezegd. Het jaar daarop en de jaren daarna, waren de bijzondere plantjes verdwenen. Kennelijk hadden deze plantjes een relatie met de dieren in dat duinpanneje. Toen ik dat verhaal hoorde, dacht ik meteen “die groene jongens” kunnen beter hun schoolgeld terug halen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook