Ga naar hoofdinhoud

LTO Noord: ‘Dierhouders die geen schaduw bieden aan hun dieren kunnen in overtreding zijn’

Met de zomer voor de deur geeft LTO Noord een aantal praktische tips om hittestress bij paarden te voorkomen, maar wijst er ook op dat dierhouders de wettelijke verplichting hebben om dieren, die niet in een gebouw worden gehouden, te beschermen tegen slechte weersomstandigheden, zoals hitte. De minimale norm is het bieden van schaduw en toegang tot een toereikende hoeveelheid water.

“Dierhouders die geen schaduw bieden aan hun dieren kunnen in overtreding zijn, ook als uiterlijke kenmerken van hittestress uitblijven”, aldus LTO Noord. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of dierhouders en daarmee ook paardenhouders zich houden aan de wet. Bij paarden kijkt men naar de omgevingstemperatuur. Paardenhouders moeten dieren beschermen tegen hitte als de temperatuur 27 graden Celcius is. De NVWA heeft recent aangekondigd deze zomer op (zeer) warme dagen aandacht te schenken aan de bescherming tegen de hitte van paarden die buiten in een wei of paddock lopen.

Lees hier het hele artikel, met tips om hittestress te voorkomen.

Bron: LTO Noord

7 reacties op “LTO Noord: ‘Dierhouders die geen schaduw bieden aan hun dieren kunnen in overtreding zijn’

 • jan jonas

  Alle dieren waaronder de mens vragen naar schaduw en willen niet in de volle zon gaan zitten. Alleen bij paarden ligt dat anders. Als die het te warm krijgen en last van de vliegen hebben gaan zij juist de warmte en de zon opzoeken om- dat vliegen de grootse plaaggeesten zijn voor paarden. Paarden kunnen hun temperatuur zelf regelen, dat heb ik met een onderzoek in zuid Spanje gezien. Daar zak je bosjes paarden op een zand plaat liggen, terwijl het boven de 40 graden was. Zij gingen op die zand plaat liggen omdat de vliegen (door de hitte) daar niet kwamen want het zand was niet om aan te raken zo heet was het. LTO moet beter onderzoek doen en die wetgeving zijn door leken opgesteld.

 • Wil Lieverst

  Vaak worden de dierenwelzijn regels door leken opgesteld. Dat paarden tezamen met andere paarden in een weide moeten worden gehouden is leuk, totdat je de rekening van de dierenarts krijgt of je paard onbruikbaar wordt. Een paard houd je in eerste instantie om op te rijden en niet om inelkaar gestopt te worden door het paard van de buurman.

 • alie wekema

  Best wel bijzonder dit omdat gemeentes vaak geen toestemming geven om in je weide een schuilplek neer te zetten. Word een rare wereld zo.

 • Geachte mevrouw Wekema,

  Plant een paar bomen. En ooit was er iemand die een tafel en stoel op hoge poten bouwde. Tja, dat mag dan weer wel;-).
  Succes!

 • Annemarie

  Helaas mag je vaak zelfs geen bomen planten. Echt idioot en niet meer van deze tijd.

 • B.Schurer

  Een (wal) notenboom planten als dat mag = top. Juglans Regia div soorten, blad scheid Juglandine uit, daar houden muggen, vliegen en dazen niet van wisten boeren vroeger al. 2 vliegen in 1 klap, koelte + schaduw. Let wel: walnoten dienen opgeharkt te worden, afgevallen blad kun je met de grasmaaier verwijderen.

 • Lto ga eerst even wat huiswerk doen, aan de slag met de regelgeving, schuilstal is domweg verboden in veel gevallen.
  Door berm en ander bizar plantbeleid staan er overal giftige planten met van de schattige gele bloempjes.
  Dieren bij elkaar zetten is ook niet zomaar succesvol zoals ook al genoemd
  Luister naar en betrek mensen met echt, praktijk kennis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.