Ga naar hoofdinhoud

Minister geeft Twentse paardenmarkt tik op vingers: ‘Een dier is meer dan een ding’

De paardenmarkt in Denekamp heeft een reprimande gekregen van minister Piet Adema van Landbouw. Die antwoordde op Kamervragen dat de markt - waarin een pony als prijs werd verloot - op de hoogte had moeten zijn van die regels. "Een dier is geen ding.”

De Twentse paardenmarkt was in september landelijk nieuws geworden nadat een dierenwelzijnclub aan de kaak had gesteld dat er een pony als prijs werd verloot. Kinderen die een rondje maakten op het dier, konden een pony winnen. Het is bij wet verboden om dieren te verloten als prijs in een loterij.

Verantwoordelijkheid

Voorzitter Ceriel Nijhuis van het Twentse dorpsfeest zei ‘absoluut niet te weten’ van die regels of daar op gewezen te zijn. Toch is dat een verantwoordelijkheid van de paardenmarkt zelf, reageert minister Piet Adema van Landbouw schriftelijk op Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

Verbod

“De organisatoren van een evenement met dieren dienen op de hoogte te zijn van de regels rond de gezondheid en welzijn van die dieren. Dat geldt dus ook voor het verbod om dieren als prijs uit te loven naar aanleiding van een evenement”, aldus de minister. “Het dier is dus ‘meer’ dan een ding. Dat is de reden dat er nogal wat met dieren niet mag wat met ‘dingen’ wel mag.”

Achterhaald vermaak

In Nederland worden nog zo’n honderd paardenmarkten gehouden volgens het ministerie. De dierenwelzijnsorganisatie House of Animals die de verboden loterij aankaartte, pleitte voor een landelijk verbod. Zij noemen een paardenmarkt met dieren die urenlang op een drukke braderie staan ‘achterhaald vermaak’ dat zorgt voor veel stress bij de dieren.

NVWA

Zo ver wil de minister niet gaan. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) is verantwoordelijk voor de controle van de markten.

Bron: Tubantia / Rijksoverheid

Lees ook:

Pony verloot aan kind: aangifte tegen paardenmarkt Denekamp

Eén reactie op “Minister geeft Twentse paardenmarkt tik op vingers: ‘Een dier is meer dan een ding’

  • Jan Jonas

    Het is goed dat de minister een paarden markt op de vingers tikt dat het beter moet gaan. Maar als minister moet wel zeker zijn dat haar organisaties die onder haar beleid vallen en uit de algemene ruif eten ook vrij zijn van kritiek. Ik denk dat de minister haar hand in eigen boezem moet steken, om zeker te zijn dat haar geen verwijten zijn te maken. Die tijd is voorbij dat zij overal mee weg komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook