Ga naar hoofdinhoud

Minister worstelt met wetswijziging over diervriendelijke huisvesting

Foto Lonneke Ruesink

Minister Adema van Landbouw zit in zijn maag met een wijziging van de Wet Dieren. Die moet regelen dat dieren in de veehouderij geen leed meer ondervinden van de wijze waarop ze worden gehouden. Die wet is in 2021 aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer, maar nog altijd niet ingegaan. Dat had op 1 januari van dit jaar moeten gebeuren.

In het Vragenuur zei Adema dat het echt zijn bedoeling is dat de wet op 1 januari 2024 ingaat. Maar hij voegde eraan toe dat het een onduidelijk wetsvoorstel is waarvan de uitvoering niet goed te controleren is.

Dierwaardig

Daarom probeert hij nog voor de zomer tot afspraken te komen over een ‘dierwaardige veehouderij’. Als de Tweede en Eerste Kamer daar in de tweede helft van dit jaar mee akkoord gaan, worden die afspraken aan de wet toegevoegd en kan die op 1 januari van kracht worden.

Democratisch proces

Partijen als de Partij voor de Dieren, PvdA en GroenLinks vinden dat de minister het democratische proces aan zijn laars lapt door zo lang te wachten met de invoering van de wet.

Onrust en onzekerheid

Deze partijen zeiden in het Vragenuur dat duidelijk is dat de minister vooral ‘vriend wil zijn met de boeren’ en daarom de wet zoveel mogelijk vertraagt. Adema ontkende dat, maar zei wel dat er toch al veel onrust en onzekerheid in de agrarische sector is, onder meer door de stikstofopgaven. Daarom wil hij de boeren zelf laten meepraten over de manier waarop de leefomstandigheden diervriendelijker kunnen worden.

Bron: NOS

2 reacties op “Minister worstelt met wetswijziging over diervriendelijke huisvesting

  • Jan Jonas

    Minister Adema moet zich meer zorgen maken over de schade die nu is en komt, door de aanwezigheid van de wolf die beschermt is en alleen maar schade veroorzaakt. Dit dossier waar over gesproken wordt, lost zich in de markt op. Dat gebeurd al heel lang zo. Men wil het beste voor de dieren. Dus bouwden wij grotere stallen. Automatisch ontstaat er meer ruimte voor dieren. Daar heb je geen wet voor nodig. Dit proces gaat gewoon door. Wat de één maakt, maakt de ander mooier.

  • Ilona

    Grappig dat deze partijen een dierwaardige veehouderij willen en zoveel aan te merken hebben op boeren. Deze partijen moeten eens beter in de spiegel kijken en zich afvragen waar ze nou eigenlijk mee bezig zijn!! Dierwaardig is niet je dieren te zien worden afgeslacht door de wolf en nee dit is niet de natuur. Jullie zijn op alle mogelijke manieren de boeren en dieren houders aan het slopen om maar je zin te krijgen. Partij van de dieren je bent er totaal niet voor dierenwelzijn!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.