Ga naar hoofdinhoud

Negen paarden in beslag genomen bij manege in Asse

Bij een manege in Asse (Vlaams-Brabant) zijn afgelopen week negen paarden in beslag genomen. Volgens het Departement Omgeving werden de dieren verwaarloosd. Het afgelopen jaar vonden er al drie controles plaats waarbij telkens processen-verbaal werden opgesteld. “Omdat er geen beterschap kwam, zijn we een stap verder gegaan.”

Het Departement Omgeving, waar Dierenwelzijn onder valt, is dinsdag overgegaan tot het in beslag nemen van negen paarden bij een manege in Asse. “Het gaat om negen verwaarloosde paarden. Ze zijn naar een opvang overgebracht”, zegt Ann Heylens, woordvoerder bij het Departement Omgeving. “De verzorging en huisvesting van de paarden liet ernstig te wensen over. De inspectiedienst heeft zowel op 20 april als op 26 april meldingen ontvangen over de toestand van de dieren, waarop op 26 april een eerste controle werd uitgevoerd. In totaal vonden er sinds de eerste klacht drie controles plaats en werden er vier processen-verbaal opgesteld. De vraag om maatregelen te treffen of zaken te verbeteren of aan te passen leverde niets op.”

Eerst kans om situatie te verbeteren

Op sociale media wordt onthutst gereageerd op het feit dat de situatie zo lang is blijven aanslepen. Er wordt ook gemeld dat er pas actie werd ondernomen nadat het kabinet van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) rechtstreeks werd gecontacteerd. “Maar dat laatste is niet het geval”, zegt Heylens. “Er is op geen enkele wijze een tussenkomst van minister Weyts geweest. Voorts werd de normale gang van zaken gevolgd. Het is niet zo dat er bij klachten altijd onmiddellijk een inbeslagname volgt. Bij heel zware feiten of een zeer ernstige situatie kan dat wél, maar doorgaans krijgt de eigenaar eerst de kans om de situatie te verbeteren of aanpassingen door te voeren. Zoals gewoonlijk werd er bij deze zaak ook een dossier overgemaakt aan het parket.”

Letterlijk vel over been

De paarden werden opgehaald door Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder. Daar winden ze eveneens geen doekjes om de slechte toestand van de dieren. “Dat niet alles daar volgens de regels van de kunst gebeurde, is vrij duidelijk als men naar de toestand van de dieren kijkt”, zegt Rudi Oyen, verantwoordelijke van het opvangcentrum. “De dieren waren letterlijk vel over been en die toestand is levensbedreigend. Het is een gevolg van ontbering door langdurig geen of niet het geschikte voedsel. En dan spreken we niet over een periode van een week, maar over maanden. En die toestand is bij alle negen het geval.”

Overlevingskansen

Bij het Limburgse opvangcentrum zal men nu proberen de conditie van de paarden te verbeteren. “Dat doen we in samenwerking met onze dierenarts. De dieren krijgen beschutting en voeding, eigenlijk hetgeen dat ze normaal gezien nodig hebben. Ook ontworming is belangrijk, zeker bij de veulens. Voorts worden ze nauwlettend opgevolgd en zullen ze de juiste voeding krijgen. In het begin zal veel krachtvoer niet mogelijk zijn omdat ze gewoonweg nog niet krachtig genoeg zijn. Alle negen hebben ze nog overlevingskansen en we zullen ons best doen om de dieren er door te krijgen.”

Bron: HLN

9 reacties op “Negen paarden in beslag genomen bij manege in Asse

 • Marijke

  In April al geconstateerd dat het absoluut niet goed gaat en dan in december inbeslagname??? DE eigenaar moet een kans krijgen om te verbeteren. Ik kan uit ervaring spreken dat dat zelden gebeurt helaas . Gelijk actie ondernemen en de dieren onmiddellijk weghalen. En niet te vergeten een forse geldboete…

 • Vanluijk

  Wat een slecht beleid dit; ondervoeding geen kwestie van weken maar maanden. Dit had dus al veel eerder voorkomen moeten worden!

 • Thea

  Vraag me af of de eigenaar zelf ook o dervoed is. Maar dat zal wel niet!!

 • Rob

  Begrijp werkelijk niet waarom zo lang heeft geduurt. Die paarden hadden kort na de eerste pv al in beslag moeten nemen. Na pv kennen je binnen maand al zien dat die paarden opgeknapt zijn.

 • Willy van Stavel

  Die hufters zelf maanden geen eten geven.
  Achter slot en grendel

 • De Geest Karin

  Waarom duurt het allemaal zo lang ??? Waarom krijgen die zoveel kansen ???

 • Van hove carina

  Schande ze moesten hetzelfde doen met de eigenaars en idd waarom moet dat zo lang aan slepen om in te grijpen hoop dat deze dieren een beter leven krijgen en terug gezond worden

 • Mieke

  Ben superblij dat voor de paarden een einde gekomen is aan hun lijdensweg en dat ze nu veilig zijn en er genoeg te eten is, ik hoop dat hun lichaam en geest alles verwerken kunnen want honger is een lijdensweg

 • VN

  Dat ligt waarschijnlijk aan de economische crisis als ik ook niet zou weten wat de echte goede eerlijke redenen zijn dat die paarden zo verwaarloosd en uitgehongerd zijn… ik beoordeel niet zo rap op mensen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.