Ga naar hoofdinhoud

Nieuw protocol extreme temperaturen: bij 35°C geen wedstrijden

Het welzijn van paarden staat momenteel volop in de aandacht en één van de punten, die in het kader van paardenwelzijn regelmatig naar voren wordt gebracht, is de invloed van extreme weersomstandigheden en dan met name extreme warmte. Daarom heeft prof. dr. Marianne Sloet op verzoek van de Sectorraad Paarden het bestaande protocol extreme temperaturen voor paarden en pony’s tegen het licht gehouden en aangepast naar de laatste richtlijnen en inzichten.

In het op 23 juni 2020 door prof. dr. Marianne Sloet gepubliceerde protocol is ten aanzien van paarden tijdens hippische evenementen te lezen: Er is geen vaste richtlijn aan te geven wanneer het verstandig is om een evenement (wedstrijd, keuring, paardenmarkt, cursus etc.) geen doorgang te doen vinden. Factoren die bij de beslissing om een evenement af te lasten mee moeten wegen zijn:

Weersverwachting

Als er sprake is van een voorspelde tropische dag (buitentemperatuur > 30°C) is voorzichtigheid geboden. Het wel of niet door laten gaan van een evenement is afhankelijke van andere meespelende factoren, zoals wel of geen wind, wel of niet bewolkt, wel of geen schaduw op het terrein en wel of niet aanwezig zijn van voldoende drink- en koelwatervoorzieningen.
Als er sprake is van een op betreffende plaats in Nederland voorspelde buitentemperatuur > 35°C, moet een evenement worden afgelast. Soms is dit lastig want bij een meerdaags evenement waar de paarden al aanwezig zijn zouden de dieren dan op transport moeten en dat is ook niet de bedoeling. Er moet dus met verstand gehandeld worden.
Om discussies te vermijden wordt geadviseerd de app ‘Het weer in Nederland’ van de KNMI als onafhankelijke informatiebron te gebruiken.

Tijdstip

Als een evenement alleen in de ochtend plaatsvindt (voor 12:00 uur) of alleen in de avond (na 18:00 uur) speelt dit mee in de keuze een evenement wel/niet door te laten gaan.

Lokale omstandigheden

Als het evenement plaatsvindt in een omgeving met veel schaduw (grote bomen) en alle trailers en veewagens volledig in de schaduw kunnen worden geparkeerd is er wat meer mogelijk dan wanneer er niet voldoende schaduw op het terrein aanwezig is.

Geen wedstrijden bij 35°C

In conclusie kan gesteld worden dat tussen de 27° – 34°C, de lokale weersverwachting, het tijdstip en de lokale omstandigheden bepalen of het verstandig is om een evenement wel/geen doorgang te doen vinden. Bij een voorspelde temperatuur > 35°C mogen er geen wedstrijden of andere
evenementen plaatsvinden. Het is raadzaam om bij voorspelde buitentemperaturen > 30°C het tijdschema aan te passen en
deelnemers de vrijheid te geven om zich terug te trekken. Hierbij kan bijvoorbeeld worden vastgelegd dat de deelnemers het inschrijfgeld niet terugkrijgen, omdat hier sprake is van overmacht waar de organisator van een evenement ook geen schuld aan heeft en wel met alle kosten blijft zitten.

Paarden op transport

De door de NVWA gestelde eisen ten aanzien van transport en extreme weersomstandigheden zijn ook goed passend voor paarden:
– vanaf 27°C intensievere controle door NVWA.
– vanaf 30°C verbod op transport langer dan 8 uur; volledig geconditioneerde wagens uitgezonderd.
– vanaf 35°C verbod op alle transport van dieren, volledig geconditioneerde wagens uitgezonderd.
De NVWA heeft gesteld dat er bij een weersvoorspelling van 27°C of hoger sprake is van ongunstige omstandigheden voor transport van dieren. Wanneer de trailer of veewagen in beweging is en voldoende ventilatieopeningen heeft, is transport van paarden bij 27 °C nog wel mogelijk, maar als er bijvoorbeeld kans is op file, moet er niet met paarden worden gereisd tenzij er sprake is van een volledig passend geconditioneerd vervoermiddel.

Lees hier het volledige protocol

Bron: Protocol extreme weersomstandigheden voor paarden, versie 23 juni 2020 / Koepel Fokkerij

8 reacties op “Nieuw protocol extreme temperaturen: bij 35°C geen wedstrijden

 • Johan Dijkman

  Een zeer belangrijke factor bij de draaglijkheid van hitte is de luchtvochtigheidsgraad. 34 graden in droge lucht is beter vol te houden door mens en dier dan 29 graden bij heel hoge luchtvochtigheid. Heeft de professor daar rekening mee gehouden?

 • Irene

  NVWA heeft het over rijdend vervoer dat ventileert. De KNHS vergeet even dat de paarden in een stilstaande trailer staan. Na het rijden worden ze daar dus verhit en bezweet weer in gezet, wat nog meer warmte genereert en water heeft bijna niemand bij zich en is zeker niet direct toegankelijk voor de paarden. Dat is bij veetransport vaak nog wel mogelijk. Veel trailers en kleine vrachtwagens zijn dan ook nog eens lekker zwart gespoten, dat drijft de temperatuur ook nog eens op. Ruiter heerlijk bij de airco in de auto en paar staat te bakken in de trailer.

 • Maarten

  precies Johan lees mijn reactie bij artikel:nvwa gaat controleren. dan weet Je wat extremen zijn. 27gr. extreem? jongens toch!

 • Sanne

  Wat de één extreem vind is voor een ander normaal. De een kan goed tegen de warmte, de ander niet. Waarom zal dat bij dieren niet zo zijn. Hoeveel extra warmte geven de dieren zelf extra af, zijn ook kacheltjes. Ongeacht wat een ander wel of niet vind…. gebruik je verstand en volg je gevoel. Sommige mensen vinden alles “onzin” en andere alles “zielig”. Metingen worden niet “eerlijk” gedaan en zo is er altijd wel iets. Zorg goed voor je eigen paard en hopelijk doet een ander dat ook, wat “goed” ook mag zijn?

 • Peter

  Heel leuk wat Irene verteld.Maar in bijna alle kleine vrachtwagentjes zit ventilatie en dat niet iedereen water bij zich heeft ligt aan de eigenaar zelf en niet aan de weersomstandigheden.Een paardeneignaar met verstand heeft ALTIJD water bij zich, warm of koud weer. En paarden kunnen veel beter warmte als we denken. De mensen hebben last van een hoop dingen.

 • Irene

  Peter, het is nu even geleden dat ik op wedstrijd ben geweest, maar ik was meestal de enige met water voor mijn paard. Mij is geleerd eerst je paard en dan jij, maar dat is allang niet meer zo. Kijk maar eens naar al die ruiters die hulptroepen met water bij zich hebben en steeds tussendoor een slokje nodig hebben. Het is inderdaad gebruik je verstand, maar zoals de discussie wel vaker is: paardenmensen of mensen met paarden? Daar wordt geen rekening mee gehouden.

 • jan jonas

  Ik heb in het zuiden van Spanje (natuur gebied Parque de Donja) onderzoek bij paarden gedaan. Die paarden leven in dat gebied met temperaturen boven de 40 graden Celsius en hebben daar ook met de water behoeften, zich volledig bij aangepast. Paarden kunnen zeer goed tegen hitte en zoeken zelfs de heetste plekken op om dat daar niet de vliegen komen, want die zijn daar veel. Dieren die van zeer droge gebieden komen (waaronder het paard) hebben van moeder natuur systemen meegekregen om te overleven. De dromedaris en de kameel zijn daar koploper in. Zij kunnen hun eigen urine weer terug in de bloedbaan pompen om uitdroging te voorkomen.

 • jan jonas

  Voor de reislustigen onder de lezers is het de moeite waard een bezoek aan de provincie Huelva met als doel de hermitage of Rosio het enige flamingo dorp van zigeuners in Spanje. Daar lopen de paarden in dat dorp Rosio uit dat gebied al was het 200 jaar geleden. Het aangrenzende “Parque National de Doñana” is zeer interessant, voor een bezoek. Kijk eerst op internet en proef de cultuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook