Ga naar hoofdinhoud

NVWA gaat deze warme dagen extra toezien op dierenwelzijn

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren de komende warme dagen extra controles uit om te kijken of bedrijven zich houden aan de regels voor dierenwelzijn. Vanwege de verwachte aanhoudende hoge temperaturen treedt vanaf 24 juni 2020 ook het Nationaal plan voor veetransport tijdens extreme temperaturen in werking.

De overheid en het bedrijfsleven hebben in het Nationaal plan afgesproken dat er bij hoge temperaturen minder dieren per wagen vervoerd worden (lagere bezettingsgraad) en dat er extra aandacht wordt besteed aan ventilatie of andere koelingsmogelijkheden. Dierenartsen van de NVWA kunnen op warme dagen de keuringen voor exportcertificering eerder of later op de dag uitvoeren, zodat er op de koele momenten van de dag of nacht met dieren kan worden gereden.

Maximum temperatuur

De Europese Commissie heeft lidstaten vorig jaar al opgeroepen geen lange transporten (transporten langer dan 8 uur) toe te staan als de voorspelde temperatuur onderweg boven de 30 graden Celsius is. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft aangegeven hier gehoor aan te willen geven, daarom kijkt de NVWA kritisch of deze grens onderweg niet wordt overschreden. Bij deze transporten mag de temperatuur in de veewagen niet oplopen boven de 30 graden met een maximale uitloop van +5 graden. Indien blijkt dat de temperatuur onderweg boven deze temperatuur opgelopen is, is dit een overtreding van de vereisten van de Europese Transportverordening, waartegen opgetreden kan worden.

Beleidsregel

In het Nationaal plan voor veetransport tijdens extreme temperaturen was al afgesproken dat er geen vervoer van dieren bij een temperatuur van 35 graden of hoger plaats zal vinden. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft deze afspraak ook in een beleidsregel vastgelegd die binnenkort in zal gaan. Dan is al het vervoer van dieren op Nederlands grondgebied bij een temperatuur van 35 graden of hoger verboden. Zodra deze regel van kracht is zal de NVWA hier ook op gaan handhaven.

Extra controles

Dat neemt uiteraard niet weg dat ook bij buitentemperaturen onder de 35 graden onnodig lijden als gevolg van hittestress kan optreden bij dieren die worden vervoerd. De NVWA voert daarom bij extreme temperaturen (vanaf 27 graden in De Bilt) extra controles uit en treedt handhavend op als er sprake is van hittestress en lijden van dieren door het vervoer onder warme omstandigheden.

Handhaving

Op dit moment handhaaft de NVWA op basis van de Europese Verordening (EG) nr. 1/2005 (de Transportverordening) en op basis van de nationale regels voor dierenwelzijn uit de Wet Dieren en treedt op als er sprake is van vermijdbaar lijden van dieren tijdens transport of bij aanvoer op een slachthuis. Omdat het Nationaal plan geen wet- en regelgeving is, kan de NVWA niet handhaven op het plan zelf of op de maatregelen van de bijbehorende sectorprotocollen.

Extreme weersomstandigheden

Houders van dieren zijn verplicht hun dieren te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Bijvoorbeeld door bij hoge temperaturen beschutting te bieden tegen felle zon. Ook moeten de dieren de beschikking hebben over voldoende water om te drinken.

Meldingen

Meldingen over dieren met mogelijke hittestress in de wei of op stal worden op risico geanalyseerd. Als naar het oordeel van de inspecteur het dierenwelzijn (mogelijk) in het geding is, kan de houder van de dieren telefonisch gemaand worden maatregelen te treffen. Indien noodzakelijk kan de NVWA een inspectie uitvoeren.

Bron: NVWA

4 reacties op “NVWA gaat deze warme dagen extra toezien op dierenwelzijn

 • Mathijs

  Paarden in de weide beschutting. Dan hebben er veel opfokkers in Friesland en dergelijke toch een probleem. Met kuddes van 40 paarden op een grote vlakte zonder bomen… Wat een onzin allemaal, gaat al eeuwen goed. Paarden nemen zelf met de hitte de rust bij elkaar en je ziet ze in de avonduren weer opleven. Hier genoeg schaduwplekken voor de fokmerries en gaan bij 30 graden allemaal gewoon bij elkaar staan IN de zon. Dit is weer achter een bureau verzonnen.

 • Maarten

  goed bezig allemaal hoor in Holland daar niet van,maar hier even een tip uit een WARM land(Shanghai july/Augustus/September 35+gr.luchtvochtigheid 80%) als Je paard niet(genoeg) wil drinken onderweg of op concours, en de meesten willen dat niet,voer ze watermeloen verslinden ze!!!tevens past een paard zich veel makkelijker aan aan hitte dan de mens, en dan jullie voor mogelijk houden.ik was met 36 paarden in 4 vrachhtwagens onderweg van Shanghai naar ten noorden van being in voornoemde temperaturen met een nacht tussenstop. natuurlijk deed de airco(made in china)in uitgerekend Mijn driepaards compartiment het niet(achterbakse klojos daar):42gr.c.lordina(v.Douglas), eratograaf(fokkerij wijlen de hr. Maat balkbrug) hadden nergens last van well zweten natuurlijk,alleen mijn paard uit hongarije had hitte stress, bij de tussenstop douche ,rondje stapmolen 15 min. alles weer normaal. volgende dag zelfde verhaal(airco op zn.chinees gerepareerd(niet!))drie dagen later sprongen ze alle drie twee weken als tijgers in de rondte!!!en daar was het 30+gr met droge lucht vochtigheid.na twee weken weer terug moesten we trouwens nacht extra overblijven van wege een typhoon (wind vlagen van 150 km. h.) maar dat is weer een ander verhaal.lang verhaal kort: sukkelen in China polderen in holland!!

 • Doortje

  beginnen ze in de oostvaardersplassen zeker??????

 • Maarten

  trouwens gaat de nvwa niet op vrijdag middag 17.00h. naar huis?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook