Om de nieuwe ministriële richtlijnen voor de paardensport in Duitsland is veel te doen geweest. Vooral over de richtlijn dat een paard minstens 30 maanden (2,5 jaar) moet zijn voor er mag worden begonnen met de opleiding zorgde voor veel commotie en kan er toe leiden dat het Duitse hengstenkeuringssysteem niet langer houdbaar is. Toch staan die 30 maanden nu in de gepubliceerde richtlijnen.
Sönke Lauterbach, secretaris-generaal van de Duitse paardensportkoepel de FN, zegt daarover: “Het moeilijkste onderwerp bij deze richtlijnen was het begin van de opleiding; het duurde twee jaar om een gemeenschappelijke noemer te vinden.” Daarbij merkt Lauterbach op dat de FN niet echt moeite had met deze richtlijn, maar vooral de Duitse ren- en drafsportbond.
Uitzondering draf- en rensport
Voor hen is er nu een uitzondering: Renpaarden en dravers mogen al wel eerder aan het werk, maar moeten voordat met de opleiding wordt begonnen wel onderzocht worden door een dierenarts.
Keuringssysteem
Lauterbach zegt dat de FN kan leven met de 30 maanden als minimumleeftijd om met de opleiding te beginnen. Wel gaat het waarschijnlijk gevolgen hebben voor het Duitse keuringssysteem. “De fokkerijafdeling van het FN en onze stamboeken zijn momenteel bezig met het heroverwegen van het keurings- en voorbereidingssysteem met de richtlijnen daarbij in het achterhoofd”, zegt Lauterbach.
Wetenschappelijke studie
Daarnaast plant het Duitse ministerie van Landbouw ook een wetenschappelijke studie over dit onderwerp. “Een initiatief waar we enorm achter staan”, aldus Lauterbach.
Klik hier voor de gepubliceerde richtlijnen
Bron: Horses.nl/FN
Het is zeker een omstreden (wetenschappelijk) onderzoek. De richtlijnen die ik altijd hanteerde voor tweejarige draf en renpaarden zullen zeker niet onderzocht zijn. Wanneer een jong paard belast mag worden, zijn de meningen verdeeld en kan nooit wetenschappelijk onderbouwd worden. Alleen wanneer het dier belast is kan je achteraf zeggen dat het mogelijk was om het dier te belastten, want dan kan je de schade meten. En dan nog zijn de wetenschappelijke meningen verdeeld. De ene zegt het is erfelijk de andere zegt weer wat anders. Een moeilijke kwestie is het wel, maar dat hoeft het niet te zijn. Eén stamboek spring er wel (het grootste stamboek van de Wereld) uit en dat is het Quater hors, daar wordt met 1 1/2 jaar een zadel op gelegd. Bij dit ras zijn de meeste afwijkingen aan de voorbenen te vinden. Ook hier zijn de meningen verdeeld over het ontstaan van die afwijkingen.
Het komt eigenlijk neer op simpel boerenverstand.
Als je weet dat een paard pas echt volgroeid is rond het 6e jaar dan weet je ook dat beginnen met een paard te trainen als deze 2,5 jaar is dat dat ruim op tijd is.
Van mij had dat ook 3 jaar mogen zijn en pas met 4 jaar voor het eerst een ruiter op de rug.
Marcel laat de partij voor de dieren hier maar niet achter komen, dan is de hele paarden- houderij naar de malle moer, laat een paard een paard zijn leer ze geen kunstjes ga er vooral niet opzitten, hier is hij helemaal niet voor gebouwd. Een dier moet je in zijn waarde laten gewoon vrij in de natuur zonder mishandeling of enige verplichting , er zijn ondernemers die miljoenen in de paarden verdienen over de rug van een paard