Ga naar hoofdinhoud

Paardendierenartsen leggen welzijnscriteria vast

De Commissie Welzijn Paard van het Cluster Paard van de dierenartsenbond KNMvD heeft op basis van wetenschappelijke kennis robuuste welzijnscriteria voor het houden, verzorgen en samenwerken met paarden in een whitepaper vastgelegd.

Dit whitepaper ‘Paardendierenarts en paardenwelzijn’ geeft dierenartsen steun om de rol als vertrouwenspersoon voor de paardenhouder op zich te nemen. Met name als het gaat om het geven van adviezen. Paardendierenartsen komen in hun dagelijkse werk regelmatig in aanraking met situaties die invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van paarden.

Vertrouwenspersoon

De paardendierenarts is dan bij uitstek de vertrouwenspersoon voor de paardenhouder op het gebied van welzijn. Het whitepaper is bedoeld als steun voor de paardendierenartsen om deze rol te vervullen en met name bij het geven van adviezen.

Welzijn optimaliseren

De whitepaper kan dierenartsen ondersteunen in welzijnsdiscussies. Volgens de KNMvD is de paardendierenarts de aangewezen persoon om de paardenhouder, -eigenaar of ruiter te helpen om de gezondheid en het welzijn van het paard daar waar nodig te verbeteren en te optimaliseren.

Whitepaper ‘Paardendierenarts en paardenwelzijn’

Bron: Nieuwe Oogst / KNMvD

2 reacties op “Paardendierenartsen leggen welzijnscriteria vast

 • Sjak Arts

  Je zou denken dat de dierenartsen de adviezen van de ISES inzake het gebruik van de neusriem en de reglementair verplichte 1,5cm ruimte tussen neusriem en neusbeen zouden overnemen.
  Maar nee hoor. ‘Niet overmatig strak’ is hun slappe aftreksel hiervan. Die neusriem mag dus wel strak, maar niet te strak. Het is ongelofelijk dat deze artsenclub de 1,5cm regel vergoeilijkt.
  Uitermate stuitend om te zien dat de KNMvD de topsport naar de mond praat omwille van de klantenbinding met deze schijnvertoning.
  Zij zijn wel de laatsten waar je dit van zou verwachten.
  Een ‘Wit’papier voor de bühne.
  Men moet zich daar diep schamen!!!!

 • Het is gemakkelijk om zich over een specifiek punt op te winden als de bewoording niet naar zin is.
  Zelf waardeer ik deze whitepaper zeer.

  Als aandachtig lezer, paardenhouder, maar vooral paardenliefhebber wens ik dat ieder paard (minimaal) volgens de opgeschreven normen en adviezen in deze white paper worden gehouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.