Rollkur en vrijspringen veulens en jaarlingen schending dierenwelzijn - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Rollkur en vrijspringen veulens en jaarlingen schending dierenwelzijn

Het Duitse ministerie van Landbouw heeft vandaag de nieuwe richtlijnen voor dierenwelzijn in de paardensport gepubliceerd. In die nieuwe richtlijnen staat onder andere dat rollkur en hyperflexie schending van dierenwelzijn is en hetzelfde geldt voor het laten vrijspringen van veulens en jaarlingen. Maar ook (misbruik van) de slofteugel, het barreren van paarden en het scheren van neus- en oorharen staat omschreven als 'tierschutzwidrig'.

De ministeriële richtlijnen gelden niet als wet, maar als er door omstandigheden een rechter naar een individueel geval komt te kijken, kan het toch zo zijn dat de richtlijnen rechtsgeldig zijn.

Rollkur

Sönke Lauterbach, secretaris-generaal van de FN (Duitse paardensportkoepel), laat in een persbericht weten dat hij blij is dat de termen rollkur en hyperflexie opgenomen zijn in de richtlijnen. “We verwelkomen het feit dat er nu een begrippenlijst is waarin bijvoorbeeld termen als rollkur en hyperflexie worden uitgelegd en het is duidelijk dat dit methoden zijn die in strijd zijn met dierenwelzijn.”

Het begrip staat als volgt in de begrippenlijst: ‘Overbuiging van de nek of hals als gevolg van de rijden of longeren zeer korte of naar de voorborst
gekrulde hoofd- en halspositie van het paard (zogenaamde rollkur).’

Richtlijn

In de richtlijnen staat concreet: Rijden op een manier die leidt tot hyperflexie van de hals of nek (bekend als Rollkur) zijn in strijd met het dierenwelzijn, omdat ze tot aanzienlijke pijn of schade bij paarden leiden.”

Slofteugel

Het gebruik van hulpteugels, en met name de slofteugel, moet bij de opleiding en training van paarden vermeden worden, stellen de richtlijnen. “Is hun gebruik voor een keer vereist, mogen ze alleen worden gebruikt door ervaren ruiters die goed zijn opgeleid om ze te gebruiken. Hulp- en corrigerende teugels mogen niet dwingend zijn, maar zijn er om het paard te helpen. Als bij een paard hulpteugels (bijv. slofteugel) vaak of langdurig onder spanning worden gebruikt, kan het aanzienlijke pijn en leed veroorzaken of er treedt schade op. Dergelijk teugelgebruik is in strijd met het dierenwelzijn.”

Vrijspringen veulens en jaarlingen

In veilingcatalogi en op filmpjes zie je wel eens springende veulens of jaarlingen voorbij komen. Niet meer in Duitsland als de richtlijnen worden gevolgd: “Gerichte training zoals vrijspringen moet worden aangepast aan de leeftijd en is niet geschikt voor veulens en jaarlingen en daarom relevant in het kader van dierenwelzijn.”

Barreren, stroom, scheren van tastharen en oren

Maar er staat nog meer in de richtlijnen als tierschutzwidrig (schending van dierenwelzijn): barreren bijvoorbeeld, maar ook het rijden met electrische sporen of zweep.

Ook het scheren van tastharen of het uitscheren van de oren wordt in Duitsland gezien als schending van dierenwelzijn.

Lees hier de complete richtlijnen

Bron: Horses.nl/FN

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

8 reacties op “Rollkur en vrijspringen veulens en jaarlingen schending dierenwelzijn

 • Gretha

  Daar zouden ze in Nederland ook wat strenger op moeten zijn!

 • Joy

  Zeker weten. Helaas vind ik het beeld vaak het aanzien niet meer waard. Let op het veelal zwiepen van de staart, zeker bij onze topruiters die ook nog eens een voorbeeld functie hebben. Dan ook nog graag de gehele ijzerwarenwinkel verbieden.

 • marcel dufour

  Als de KNHS verstandig is neemt ze dit vrijwillig over voordat het door de FEI verplicht gaat worden.
  Dat de FEI grote maatregelen moet gaan nemen daar is allang geen twijfel meer over mogelijk. Dat wetende kun je er maar beter een draagvlak makend en goodwill kwekend vrijwilligje tegenaan gooien.
  Publicitair véél slimmer dan wachten tot het verplicht is.

 • miek

  ook in Belgie

 • Helena

  Inderdaad, voer het ook door in Nederland! Helemaal eens met bovenstaande

 • Isabel Sijmons

  Ook het scheren van tastharen en oren is schandalig

 • Gretha

  Isabel Sijmons, helemaal mee eens! En dan staat er op de voorkant van het KWPN magazine de kampioensmerrie van Nederland, met de oren en neus geheel kaal geschoren! Echt schandalig, die haren zitten er niet voor niks….

 • Suzanne Bredero

  Tja , als je dan bedenkt dat de KNHS in zijn reglementen ‘de gids goede praktijken ‘ van de sectorraadpaarden heeft opgenomen en alle stamboeken in Nederland de KNHS- reglementen volgen…… ! ( tastharen scheren en oren uitscheren zijn net zo min toegestaan als staart opscheren volgens de gids goede praktijken )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook