Ga naar hoofdinhoud

Twee Friezen dood door esdoorn

Foto Lonneke Ruesink

Een nachtmerrie voor Gratia Konink: zij raakte in een paar dagen tijd twee paarden kwijt. Haar twee Friezen, die beide vanaf veulen in dezelfde wei stonden, overleden aan esdoornvergiftiging. Het bericht van Konink op social media, waarin ze andere paardeneigenaren waarschuwt, is inmiddels massaal gedeeld.

“Soms gebeurt er iets, zo bizar, zo onvoorstelbaar, dat je niet kunt geloven dat het echt gebeurd is. Dat overkwam ons de afgelopen dagen. Het enige dat ik nu nog kan doen is dit vertellen, in de hoop dat het anderen niet overkomt”, schrijft Gratia Konink in haar bericht op Facebook.

Vanaf geboorte bij esdoorn

“Op de foto’s zie je onze paarden op 14 april. Gezond, nieuwsgierig, vriendelijk, tikkeltje eigenwijs. Nog geen tien dagen later zijn ze allebei overleden door het plantje op de andere foto; zaailingen van de Gewone esdoorn. En denk nu niet: dat gebeurt niet bij ons, de paarden staan al zo lang bij een esdoorn. Dat dachten wij ook. Deze paarden stonden vanaf hun geboorte, vijftien en twintig jaar geleden in de wei, bij de esdoorn.”

Toch teveel binnengekregen

“En denk nou niet: maar wij voeren bij, ze eten dan geen esdoorn. Onze paarden hadden altijd goed hooi ter beschikking, naast de weidegang. En ook niet denken: onze paarden weten dat ze dit niet moeten eten. Die van ons bleken op veel plekken om de zaailingen heen te hebben gegeten, maar hebben dus toch teveel binnengekregen. En, nee, atypische myopathie valt absoluut niet mee! De jongste had ’s ochtends de eerste kenmerken, ’s avonds was ze overleden. Het is een vreselijke vergiftiging, waaraan zo’n 75% van de dieren overlijdt”, aldus Konink die oproept tot het nemen van maatregelen om dit te voorkomen.

Symptomen

Na talloze reacties op haar bericht geeft Konink een nadere toelichting op de gebeurtenissen. “Van de betrokken dierenartsen begrepen we dat het steeds vaker lijkt voor te komen. Er wordt gevraagd naar symptomen. Dit zagen wij: Het is een vorm van spierbevangenheid, dus het dier verzet geen stap meer. De jongste, Meike, bleef staan met een pluk hooi in de mond, niet meer in staat dat weg te kauwen. Temperatuur is rond normaal. De oudste, Yke, had in het begin iets verhoging, Meike had in het begin iets ondertemperatuur. De urine is roodbruin tot rood doordat de spieren worden afgebroken. De ademhaling wordt steeds krampachtiger. Meike leek totaal in shock, reageerde amper, had kleine trillinkjes en zweette. Als ze gaan liggen komen ze met heel veel moeite overeind. Op een gegeven moment lukt dat niet meer en blijven ze liggen. Als je zoiets ziet alsjeblieft direct je dierenarts bellen!”

Meer informatie over esdoorn

Bron: FB

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

3 reacties op “Twee Friezen dood door esdoorn

 • Jane Brommet

  Heel veel sterkte met de verwerking van dit vreselijke verlies

 • jan

  Mijn vraag is:worden de paarden bijgevoerd met graan?Ik ben geen paarden kenner maar hoor wel eens dat paarden veel haver krijgen.Het kan ver gezocht zijn maar ik denk als paarden jaren naast een esdoorn staan en er niets aan de hand is , en opeens krijgen paarden een ziekte en gaan dood , zou het graan er ook oorzaak van kunnen zijn.Het zou glyfosaat kunnen zijn waarmee granen besproeit worden.Dit wordt in grote hoeveelheden gesproeid en is toegestaan in de landbouw.

 • Fabienne

  As dierenarts heb ik meerdere gevallen van atypische myopathie meegemaakt en deze zijn soms slecht te herkennen: het ene paard heeft vooral uitval van de ademhalingsspieren, waardoor het beeld kan lijken op een longontsteking. Het andere paard lijkt koliek te hebben omdat hij zoveel ligt.

  Wat mij vooral opviel was de extreme pijnlijkheid van de aandoening en het snelle beloop, naast de slechte prognose. Als een van mijn paarden het zou krijgen, zou ik niet aarzelen en direct euthanaseren, om het dier een pijnlijke lijdensweg te besparen met een te grote kans op overlijden aan het eind. Ik heb om die reden ook enkele esdoorns gerooid, al of niet illegaal.

  Let ook op de Amerikaanse esdoorn, al of niet bont: ik herkende hem aanvankelijk niet als esdoorn want hij lijkt er niet op!

  Net als in het artikel was er soms sprake van weilanden waar al decennia paarden in stonden. Soms was ook een vroege herfststorm geweest (terwijl de bomen nog vol in het blad zaten) of een storm uit een andere windrichting dan meestal in Nederland. Vooral zaad is gevaarlijk en het jaar erop zit je met de zaailingen! Sommige jaren zetten de bomen heel veel zaad, andere jaren niet. Het lijkt erop dat sommige bomen giftig zijn, andere (dezelfde soort) weer niet. Of misschien hangt de giftigheid wel samen met bepaalde weersomstandigheden en kan die varieren in de tijd?

  Een killer is het. Het blijft dus altijd oppassen geblazen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook