Ga naar hoofdinhoud

Universiteit Queensland komt met richtlijnen eikenprocessierups

Nest eikenprocessierups. Foto: Lonneke Ruesink
De eikenprocessierups vormt iedere zomer weer een gevaar voor mensen, honden en paarden. De onschuldig ogende rupsjes kunnen bij drachtige merries niet alleen voor miskramen zorgen, maar ook voor geboorteafwijkingen bij veulens. De Universiteit van Queensland deed vanaf 2016 onderzoek en komt met een aantal richtlijnen om schade te voorkomen.

Professor Myron Zalucki geeft aan dat het beste is om nesten vroeg te lokaliseren en te verwijderen. “De rups vormt ook voor mensen een gevaar. Je kan getroffen bomen ook omkappen, maar dat is een beetje drastisch.” Volgens Zalucki is het vooral belangrijk om je bewust te zijn van het effect van de eikenprocessierups en goed in de gaten te houden waar de rups zich nestelt.

Bomen vroeg inspecteren

Paardeneigenaren moeten volgens Zalucki in november en december bomen goed inspecteren en vervolgens de kleine eitjes verwijderen. Nesten van de eikenprocessierups kunnen het best tussen januari en maart verwijderd worden en vervolgens in een diep gat worden gestopt.

Blootstelling drachtige merries

Paarden krijgen jeuk en geïrriteerde slijmvliezen van de rups maar het is ook gevaarlijk voor drachtige merries. Ze kunnen miskramen krijgen of veulens worden met een afwijking geboren. “Drachtige merries worden vaak in de achterste weilanden gezet, maar daar worden ze juist blootgesteld aan de rups.

Bron: ABC

4 reacties op “Universiteit Queensland komt met richtlijnen eikenprocessierups

  • Jane Brommet

    Ik heb 1 eik bij de stal. Vorig jaar op tijd gevonden en van de eik afgehaald met plamuurmes. Chloor in een emmer water deed de rest. Boom goed schoon geborsteld met droge borstel. Nu tot op heden niets gezien

  • Dit geldt niet voor de eikenprocessierupsen. Die maken pas nesten eind mei. Hij heeft over de dennenprocessierupsen die maken wel winter nesten. Eikenprocessierupsen overwinteren als eitjes en komen op z’n vroegst eind maart uit. Dan nog zijn ze nog niet gevaarlijk.
    Ik werk al jaren met beide soorten.
    Groet Silvia Hellingman

  • Doreen

    Wij hebben de nesten verwijderd met een gasbrander al twee jaar achter elkaar. Ook langs de grond rondom de boom. Nu geen nesten gezien.

  • Mirjam

    @Silvia Het onderzoek is in Australië gedaan, dus daar is het in november lente. Wel wat verwarrend natuurlijk… Dus ik denk dat je in de lente de eitjes moet verwijderen en tegen de zomer (nu) de nesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.