Ga naar hoofdinhoud

Voeren door bezoekers leidt tot dood 29 ‘opdringerige’ paarden

Een grote groep konikpaarden in de Oostvaardersplassen is vandaag naar het slachthuis gebracht. De dieren zijn volgens boswachter Hans-Erik Kuypers te opdringerig geworden. Bezoekers die zich niet aan de regels hielden, hebben dit gedrag veroorzaakt, meldt De Stentor.

De paarden in het zuidelijke deel van het Oostvaardersveld zijn het afgelopen jaar veelvuldig door mensen benaderd, geaaid en gevoerd, zo laat Kuypers weten. “Gevolg hiervan is dat de dieren soms als groep op recreanten afkomen. Het komt bedreigend over als je daar argeloos wandelt en er een kudde naar je toe galoppeert. Ze komen namelijk aan je, gaan bijvoorbeeld aan je jas knagen. Wij willen niet het risico nemen dat er ongelukken gebeuren.”

Slacht onvermijdelijk

Aangezien er geen andere geschikte gebieden beschikbaar zijn om de paarden naartoe te verplaatsen, is de slachtbank volgens Staatsbosbeheer onvermijdelijk. “Een leven bij particulieren vindt Staatsbosbeheer geen goed alternatief. Deze dieren zijn een relatief groot leefgebied gewend, waar ze in sociale groepen op een zo natuurlijk mogelijke wijze kunnen leven. Staatsbosbeheer verkoopt daarom geen koniks aan particulieren.”

Niet makkelijk

Het besluit valt Kuypers naar eigen zeggen ‘niet makkelijk’. “Dat is nooit prettig. Maar we hebben overlegd met het team en daarin werd duidelijk dat het niet anders kon.”

Twee harems

Voor het beheer van het Oostvaardersveld is begrazing door de paarden van belang. Daarom krijgt de achtergebleven groep van 26 dieren gezelschap van twee harems uit de vangweide in het kerngebied. Deze paarden zijn niet aan mensen gewend en zullen hierdoor afstand houden.

Dringende oproep

“We doen opnieuw een dringende oproep aan bezoekers: houd afstand van de paarden”, benadrukt Kuypers. “Kijk naar de dieren, geniet ervan, maar voer, benader of aai ze niet. Door voeren gaan de dieren opdringerig gedrag vertonen richting mensen. Dan zijn we genoodzaakt om – net als nu – in het belang van de veiligheid van onze bezoekers, de opdringerige dieren uit het gebied te halen.”

Handhaving

Door middel van borden bij de ingang van het gebied worden bezoekers erop gewezen dat ze afstand tot de paarden moeten bewaren. Hierop zal worden gehandhaafd worden door toezichthouders van Staatsbosbeheer.

Bron: De Stentor

3 reacties op “Voeren door bezoekers leidt tot dood 29 ‘opdringerige’ paarden

 • Myra

  Bizar dat Oostvaardersplassen experiment van de staat.
  Ze willen er dieren ‘wild’ laten leven maar tegelijk moet het een ‘wandelpark’ zijn voor mensen. En als de paarden dan te veel gewend zijn aan wandelaars die ze in dit ‘wildpark’ ontmoeten, (waar ze zich dus vrij snel aan hebben aangepast blijkbaar) dan moeten ze dood, want Staatsbosbeheer gunt ze geen leven als gedomesticeerd paard, terwijl ze duidelijk niet (meer) schuw zijn van mensen… en dan de wandelaars de schuld geven dat Staatsbosbeheer niet anders kon dan ze afmaken daardoor. Geeft me toch een beetje het gevoel van mijn kleutertijd in de zandbak waarbij
  ik van de juf een keertje een ander kind ook moest laten spelen met mijn zandkasteel. Dat vond ik niet zo leuk, want ik had een ander plan met mijn kasteel, waarop ik het kapot stampte en riep :’ als ik er niet alleen mee mag spelen, dan mag niemand ermee spelen !’

 • jan jonas

  Ik ben het eens met Myra . De schuld te geven aan de bezoekers is makkelijk terwijl onkunde en slecht beleid van instanties naar deze bizarre situaties heeft geleid. Zolang onkunde daar de scepter zwaait blijven wij opgezadeld met deze ellende.

 • Janny

  Dit doet staatsbos beheer uit voorzorg .De winter staat voor de deur en dan gaat het hun voer kosten!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.