Ga naar hoofdinhoud

Zestiger krijgt na betrapping op 24 zwaar verwaarloosde paarden levenslang verbod

Maar liefst 24 graatmagere paarden met hun benen diep in de uitwerpselen had een 68-jarige man uit Oudsbergen (België) op een weide staan. Eén paard was er zo erg aan toe dat een dierenarts hem moest laten inslapen. De Hasseltse strafrechter legde de zestiger vandaag een levenslang verbod op het houden van dieren op.

Ook naar zijn drie honden keek de man amper om. De dieren bij zijn thuis in Oudsbergen waren onverzorgd en hadden nauwelijks beschutting. In mei en juli vorig jaar greep de politie in. Zijn paarden, die op een weide in Houthalen-Helchteren gestald stonden, waren er nog erger aan toe. Hun schuilstal was veel te klein, de dieren waren graatmager en in de weide was van gras geen spoor. Wel lagen er modder, zand, uitwerpselen en een rottende baal stro. Drinkwater was er in de winter zo goed als niet te bespeuren.

Betaling voor nodige zorgen

Een dierenarts moest op 5 februari in alle spoed ter plaatste komen in de weide. Eén paard had een ernstige koliek, mogelijk als gevolg van een worminfectie. Opvallend was dat de man het paard opving en dagelijks drie euro kreeg voor de nodige zorgen. De toestand van het dier was zo erg dat euthanasie de enige optie was. Tegen de eigenaresse vertelde de man dat het paard een fatale trap van een ander paard had gekregen.

Manifest gebrek aan respect

Enkele maanden later volgde een nieuwe controle en bleken twee paarden er slecht aan toe. Leren van zijn fouten deed hij niet. “Beklaagde heeft een manifest gebrek aan respect voor levende dieren en hun noden. Hetgeen des te ernstiger is dat de man blijkbaar geld verdiende aan minstens een paard”, aldus het vonnis.

8.000 euro boete

Naast een levenslang verbod op het houden van dieren, moet de veroordeelde 8.000 euro boete betalen. De proceskosten van 307 euro zijn ook voor de rekening van de zestiger. De man verscheen zelf niet op de zitting en liet zich evenmin vertegenwoordigen door een advocaat.

Bron: Nieuwsblad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook