Ga naar hoofdinhoud

Ziekenhuis start onderzoek naar paardenmelk

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch heeft van de medisch-ethische toetsingscommissie verkregen om mensen een thuistest te laten uitvoeren om vast te stellen of ze last hebben van koemelkallergie. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat paarden- en kamelenmelk voor mensen met zo’n allergie wellicht een alternatief kan zijn. Onder leiding van specialisten van het ziekenhuis en met behulp van mensen die allergisch zijn voor koemelk worden de mogelijkheden van de inzet van paarden- en kamelenmelk nu verder onderzocht.

Dagelijks ondervinden 100.000 tot 400.000 mensen in Nederland problemen bij het samenstellen van hun maaltijd, omdat ze geen koemelk kunnen verdragen. Mensen die mee willen doen aan het onderzoek naar paarden- en kamelenmelk als alternatief, maar bij wie de koemelkallergie niet met een officiële provocatietest is vastgesteld, kunnen nu door middel van twee testvoedingen thuis zelf vaststellen of ze werkelijk last hebben van koemelkallergie. Blijkt dat het geval te zijn, dan kunnen zij meedoen aan de klinische studie met paarden- en kamelenmelk.

Lotte Rijksen, projectleider bij het Expertisecentrum, Voeding, Afweer en Allergie (EVAA), is erg blij met de toestemming van de toetsingscommissie. “Bij slechts een klein deel van de mensen die vermoeden dat ze last hebben van koemelkallergie, blijkt dat na onderzoek ook daadwerkelijk het geval. Daarom is het belangrijk, dat de provocatietest naar koemelkallergie vooraf gaat aan het onderzoek naar de gevoeligheid voor paarden- en kamelenmelk.” Mensen krijgen nu de kans om zonder kosten en op een eenvoudige manier vast te stellen of ze daadwerkelijk een koemelkallergie hebben. Rijksen: “Blijkt tijdens het vervolgonderzoek dat ze wel paarden- en kamelenmelk kunnen verdragen, dan kan hun leven ingrijpend veranderen. Zowel de paarden- en kamelenmelkers als de voedingsmiddelenindustrie staan klaar om voor deze mensen nieuwe producten te ontwikkelen.”

Belangstellenden die aan de test willen deelnemen kunnen zich aanmelden bij Lotte Rijksen via [email protected].

Bron: Horses

Eén reactie op “Ziekenhuis start onderzoek naar paardenmelk

  • J. van Oene

    Dit vind ik nu een veel belangrijker iets dan het willen klonen van toppaarden cq hengsten, ik was nog maar kereltje van 11/12 jaar oud en hoorde mijn Opa altijd praten over zijn Vader, een Keutel boertje met een paar Koeien en een Paard maar dat geheel terzijde, over het drinken van Biest van de Koeien en het Paard wanneer die een Kalfje kregen of bij het Paard wanneer die een Veulen moest werpen, dan dronk de Goede Man de eerste 4 dagen mee van de Biest 2 kommetjes op een dag, de Goede Man werkte hard en was met het eten niet vies van een randje Schapevlees met een dikke laag vet erlangs, verbouwde zelf Tabaks bladeren en daar kwam dan zulk een zwarte rook af dat de nabije buren een keertje de Brandweer wilden bellen omdat ze dachten dat de boel in de fik stond, ik zeg maar, de Goede Man is 96 jaar oud geworden. de gedachte die altijd bij mij door het hoofd speelde hier over was dan ook simpel beredeneerd, de Biest of melk van een koe, Paard of kamelen, maar ook andere zoogdieren moeten erg veel stoffen en anti stoffen bezitten tegen bacterien of welk virus dan ook, dat moet bere gezond zijn.
    Of deze melk dan Allergische reacties geeft bij de Mensen dat weet ik niet, Allergische reacties komen wel voor met Melk in Combinatie met zware midicijnen (o.a. afweer afstoters bij getransplanteerden) en dat weet ik uit eigen ervaring. Groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.